Треньорът Митко Добрев: ФК Димитровград заслужава да е в Б група

Треньорът Митко Добрев

Вече две години треньор и мениджър на ФК "Димитровград 1947" е Митко Добрев, който отговаря за спортно-техническата подготовка на местния клуб. Какво успя да свърши той за това време, има ли проблеми димитровградския футбол и какво предстои през пролетния дял на първенството в Югоизточна В група. На тези въпроси отговори Добрев в интервю пред Dimitrovgrad.bgvesti.net.

-Г-н Добрев, как започна пролетния дял на шампионата в Югоизточна В група за ФК Димитровград 1947 и какви са очакванията ви?

 - Не мога да кажа, че започна добре за нашия отбор този сезон, не можахме да направим добра подготовка заради тежката зима, но това се отнася за всички отбори. Влезнахме неподготвени и с течение на времето между мачовете ще правим подготовка.

И като резултати започнахме лошо. Дерби среща с Ямбол загубихме с 0:2, което ни наведе на мисълта, че трябва да затягаме редиците. Затова и изработихме вътрешен правилник в клуба – за дисциплината и поведението на футболистите, ще доведа нещата почти на професионална основа. Който издържи, ще остане в отбора, който - не ще си замине.

 -Толкова ли е лоша дисциплината в отбора, че се наложи да бъде изготвен правилник, някакви инциденти ли го предизвикаха?

 -Няма случки, няма инциденти, всичко е “благодарение” на един много негативен резултат и много нисък морал, показан от футболистите в последния мач в Асеновград. Така стигнахме до там да издадем един вътрешен правилник и всеки да си знае задълженията. Щом всеки си знае задълженията и си ги изпълнява, ще има колектив.

 -Вече две години сте главен мениджър на ФК “Димитровград” 1947, какво успяхте да свършите за това време и какво - не?

 -Футболният клуб не е само моя работа, има си Управителен съвет, президент. Аз отговарям за спортно-техническата база. Смятам, че за тези две години клубът направи крачка напред. Когато дойдох детският отбор беше просто в окаяно състояние, тренираха 5-6 деца, за екипировка да не говоря. Нещата бяха сведени до нулата. Две години по-късно се радваме на два детски отбора, подготвителна група от 1 до 5 клас, младша и старша възраст играят и всичко е екипирано.

В школата работят много добри специалисти -Деян Динев и Тодор Манев, доволен съм. Там има един спектър от 100-120 деца, които тренират, от тях 60 активно тренират. За две години се направи много, най-вече последната година. Както споменах, базата и отборите бяха в окаяно състояние, свърши се много работа. Има завишен момент на заучаване, на различните елементи. Ще започнем скоро и моделирани тренировки, по модела на холандската школа. Смятам, че расте добро поколение, имаме 3-4 хубави деца и също  толкова в младша възраст. Да не забравяме какви футболисти е произвеждала нашата школа- Стойчо Младенов, Павел Жеков, играли в национални гарнитури и прославили Димитровград.

 Мисля, че след Бургас и Пловдив тук имаме една от най-добре устроените бази. Видяхте какво се направи след ремонта в съблекалните и кабинетите. Абсолютно всичко имаме. Сега се иска само работа. Но футбола не е стихотворение, да го научиш. Това е материя, за която трябва време. Аз смятам, че сме тръгнали по правилния път и ще вървим по този път.

 -На правилните играчи ли заложихте през този сезон в отбора, това са все млади имена във футбола. Няколко месеца по-рано клуба напусна капитанът Петър Станев?

 -Да, това са млади момчета, на които ще разчитаме и в бъдеще. Бяха младша, старша възраст, сега са вече в представителния отбор. Четирима от тях имат право да играят в юношеските формации. Дадохме и четири момчета на отбори около нас. От нашата школа имаме титуляр в Спартак –Пловдив, трима играят в Харманли. Самият факт, че нашата школа вади кадри и дава на отбори около нас говори, че се работи правилно.

 -Димитровградчани обичат ли своя футболен клуб? И може ли да бъде привлечена повече публика на стадиона по време на мачовете?

 -Аз 10 години работих зад граница и връщайки се, за голямо мое съжаление съм разочарован от интереса на нашата общественост. Мислех, че Димитровград е футболен град, но на стадиона идват едва 200-300 човека и с повечето от тях се знаем. Повече публика имаше на мачовете с “Ботев”-Пловдив и “Нефтохимик”-Бургас. Може би и на публиката е нужна по-голяма тръпка или пък е станала разглезена.

Имаме договорка с “Берое”, “Ботев”-Пловдив да ни гостуват за приятелски срещи. Сега с назначаването на нашия съгражданин Стойчо Младенов в ЦСКА се разбрахме да направим една контролна среща с Димитровград, някъде след 15 април. Нека нашите съграждани да видят и футбол от по-висока класа, но всичко зависи от футболните календари на двата клуба, за да определим дата.

 Но има и друг фактор- телевизията. Вече дават толкова много мачове, че хората са преситени от футбол. За да върнем подкрепата, трябва да направим един много силен отбор, които да побеждава. Мисля, че сме на път да сторим това. Не сме готови да атакуваме първото място в Югоизточна В група, но ако проведем всички мачове както трябва, ще се преборим за тройката, защото там ни е мястото. Категоричен съм, че нашият отбор заслужава да бъде във Б група, футболен град сме все пак.

 -Срещате подкрепа от Общината като клуб, тя достатъчна ли е за развитието на този спорт?

- Сегашният кмет Иво Димов е футболен човек, сърцето му е футболно. Той помагаше като депутат и сега помага. Но това което в момента има нашата школа и нашият отбор го дължим на бившия кмет Стефан Димитров.

И двамата помогнаха за подобряване на базата, за издигане на клуба, за седемте затревени терена, за които и ЦСКА може да ни завиди. Направихме и изкуствен терен, имаме и добър тренировъчен терен. Благодарни сме и на различните фирми, които ни помагат. Не сме сираци, но трябва да се работи и сме на път да оправдаем средствата, които се дават на ФК Димитровград. Нямаме финансови проблеми, това което е необходимо за един клуб да просперира и търси изяви, ние го имаме. Не можем да бъдем недоволни, от нас се иска само да работим!

Т.Милева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини