Магията на химията привлече пет училища от Димитровград в дефиле

На дефиле “Избрано от магията на химията” домакинства днес Професионалната гимназия по химични и хранителни технологии в Димитровград. Идеята на мероприятието бе да се привлече вниманието към науката химия. В юбилейния пети формат се включиха отбори от няколко местни училища - ОУ „Алеко Константинов”, ОУ „Пенчо Славейков”, ОУ “Св. Кирил и св. Методий”и СОУ „Любен Каравелов”. 

В петото си издание състезанието протече на три етапа. Първият етап се осъществи в Мултимедийния кабинет на Професионална гимназия “Асен Златаров”, където участниците в дефилето работиха във виртуална химична лаборатория. Те попълниха онлайн тест, извършиха и изравниха химични реакции и виртуални опити. 

 

Рефери по време на този етап бяха ученици от специалността “Автоматизация на непрекъснати производства” 10 и 11 клас – ветерани от предходни дефилета. Тяхната задача бе да следят дали отборите спазват регламента, да им помагат при възникнали затруднения и накрая да предоставят файловете на журито, за да ги оцени.

Вторият, практическият кръг, се осъществи в зала “Асен Златаров”. Ученици от всички училища бяха дошли, за да подкрепят своите отбори. Пред публиката отборите извършиха ефектни химични експерименти. Ученици от професионалната гимназия също демонстрираха своите умения.  Третият етап бе презентация, свързана с живота и дейността на Мария Кюри, единствената жена, получила две Нобелови награди.

В залата, както и предходните години, работеше импровизирано козметично студио, в което момичета от 11 и 12 клас на специалността “Технология на фармацевтични и парфюмерийно-козметични продукти” помагаха на желаещите да се разкрасят. 

Изненада за всички бе решението на журито да не класира отборите, а да се присъди само първо място. Победителят в петото дефиле „Избрано от магията на химията”отборът на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” получи приз, който ще се съхранява до следващото дефиле и ще се предава на новия победител.

Дефиле „Избрано от магията на химията” приключи с кетъринг, подготвен от участниците в клуб „Работилница за здраве” в гимназията домакин, а клуб „Отразявам живота в училище” (към проект УСПЕХ на МОМН) – основен организатор на инициативата – бе подготвил викторина, на чиито въпроси присъстващите отговаряха, похапвайки си вкусно.

 Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини