Димитровград очаква Благодатния огън от Йерусалим

Около 21:00 часа днес в Димитровград се очаква да пристигне частица от Благотният огън от Йерусалим. В полунощ той ще символизира Възкресение Христово. Огънят се запали в присъствието на десетки хиляди вярващи в храма на Божи гроб в Стария град на Йерусалим преди часове.

Този хилядолетен ритуал е символ на вечността, мира и на новото начало. Благодатният огън се появява всяка година в параклиса на Гроба господен на Велика православна събота, а първото споменаване за това чудо на християнството датира от втори век след Христа.

По-традиция Благодатният огън се пренася от процесия във Витлеем, на Западния бряг - родният град на Исус Христос. Частици от Благодатния огън ще бъдат транспортирани със самолет в православните държави.

Твърди се, че Благодатният огън има небесен произход и в първите минути след появата си не пари и не изгаря ръцете и дрехите.

В 00:30 часа около димитровградския храм "Св.Димитър" ще има литийно шествие, а половин час по-късно протойерей Геоги Тодев ще отслужи Златоуста литургия.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини