Американец живее без пари и без документи от 12 години

Той не е Робинзон Крузо на самотен остров. Изборът му е съзнателен. За последните 12 години американецът Даниел Суело не е изкарал или похарчил нито долар. Човекът просто е отказал парите.

През 2000 г. Даниел Суело (Daniel James Shellabarger) решава да живее живота си без грижите свързани с пари. Освен парите той зарязва личните си документи, шофьорската книжка и името си - оттогава се нарича Суело (земя на испански).

„Живея без един цент от 2000 година“, разказва Суело в блога си. „Не приемам пари или размяна, не използвам талони за храна, нито правителствени помощи“, обяснява той. Прехранва се от риболов, от изхвърлена на боклука или донесена от приятели храна, понякога от лов.

В блога му хората го питат „Смятате ли, че парите са измислени от дявола?“; „Искам да живея без пари, но какво ще стане, ако имам жена и семейство?“; „Как си набавяте очила и зъболекарски услуги?“; „Екстремист ли сте?“, „Защо тормозите хората?“. Блога си води от обществената библиотега в близкия град.

Суело не прави дори бартери, защото не желае да разменя „с други индивиди от този свят“ и вместо това предпочита да има отношения с „с Вселената, Бог и ако щете, с дивите животни“. Суело произхожда от религиозно семейство и се отнася към вярата си изключително сериозно. Той стига до заключението, че парите и конфликтите, които те създават, не са нито добри, нито християнски, пише Daily Mail.

Човекът, който заряза парите и свързаните с тях взаимоотношения, размяната на предмети и стоки въобще, естествено предизвикава интерес периодично. BBC също му посвещава кратък филм. Цялата тази история е наистина чудата. Как е възможно и какво е въобще това?

През март 2012 г. излезе биографичната книга за Суело "The Man Who Quit Money". Биограф на Суело е Марк Съндийн. Той разказва, че когато през 2000 г. Суело (на 39 години тогава) решава да промени радикално начина си на живот, „той не е нито психичноболен, нито дрогиран“.

„Той произхожда от добро семейство и е завършил университет“, разказва Съндийн. „Той не очаква един ден всички да живеят в пещери, но се надява, че някога парите ще загубят стойност“.

Вижте ги тук - човекът, който заряза парите и неговия биограф. Суело казва, каквото има за казаване за вярата, глада, здравеопазването, духовността, и автостопа.

Мира Захариева

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини