Хасковски фотограф показва в Димитровград уникални снимки на Тодор Живков

Карекин Карекирян

Документална изложба на хасковският фотограф и доайен сред фоторепортерите Карекин Карекинян ще бъде открита тази вечер в димитровградската художествена галерия "П.Чурчулиев" от 17:30 часа. Бай Каро, както го наричат близки и приятели все още продължава да бъде зад обектива и да отразява събитията, наравно с по-младите си колеги. Хасковлията с арменски корени е наследил занаята от своя баща, който е притежавал фото в началото на 20-те години на миналия век.

Експозицията, която димитровградчани ще видят показва снимки от 1954 до 2010 година. Черно-белите кадри са обединени в цикли - „Когато земята не беше пустееща“, „Съвременно земеделие“, „Първа копка“, „Строители на съвременна България“.

Сред емблематичните снимки на Карекин Карекинян е и тази, за която бившият държавен глава от времето на тоталитарното минало Тодор Живков е принуден да го чака с агне в ръце. Историята на този черно-бял кадър се разказва и до днес. Той запечатва момента, в който благодарни земеделци подаряват агне на Тато на летището в село Узунджово. В паметния момент на поднасянето се оказва, че лентата на хасковския фотограф е свършила. За да направи снимката, Каро накарал Живков, с агнето в ръце, да го чака да я смени с нова.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини