Болницата -ябълката на раздора в димитровградския ОбС

За тревожното финансовото състояние на димитровградската болница "Св.Екатерина" се заговори днес отново в залата на Общинския съвет. Повод станаха отчетите на медицинския център и МБАЛ и освобождаването от отговорност на управителите на тези дружества.

Тези точки в дневния ред, внесени от кмета Иво Димов предизвика и най-големи дебати в залата на местния парламент.

По-малък обем дейност и проблеми с разплащането със Здравната каса отчете шефът на МБАЛ д-р Здравко Наков. Председателят на Здравната комисия към ОбС д-р Вълчо Митрушев за пореден път заостри вниманието към дълговете на болницата, намаления брой пациенти, както и лошите финансови резултати.

"Като лекар аз бия тревога за състоянието на болницата, защото пациентите и са намалели драстично- с 1 323, задълженията към доставчици са над 1 200 000 лв., 7 са напусналите я лекари, 15 на сто от водещите специалисти са в пенсионна възраст, а необходимият финансов минимум е 280 000 лв. месечно, посочи Митрушев. И добави, че началниците на отделения са в шок и паника.

Прозвучаха и упреци към управляващите от ГЕРБ, че Здравната каса не се разплаща на време със здравните заведения, както и отпратки към предишното правителство на тройната коалиция.

Кметът Иво Димов се ангажира веднага след празниците да организира среща между ръководството на Здравната каса и управителя на болницата д-р Здравко Наков. Така ще бъдат повдигнати въпросите за неразплатените по клинични пътеки средства и бюджета, аотпуснат на нашето здравно заведение.

Т.Милева

Д-р Вълчо Митрушев за пореден път говори за лошото финансово състояние на МБАЛ
Отчет направи и шефът на болницата д-р Здравко Наков
Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини