В Химията организираха търг за чуждо мнение

“Търг за чуждо мнение” – така се казва ролевата игра, в която участваха учениците от 12 клас на Професионална гимназия по химични и хранителни технологии „проф. д-р Асен Златаров”. Търгът е замислен от преподавателката им по български език и литература Маргарита Никова, която сподели следното, че за съжаление, подготовката по предмета в професионалните гимназии се затруднява от по-малкия брой часове в 12 клас задължителна подготовка (имат 31 часа по-малко от другите средни училища).

Това налага да се търсят методи и средства, които да помогнат за преодоляване на негативите. През изминалите години все повече използвам ИТ в часовете по Български език и литература, защото учениците имат компютри и достъп до Интернет у дома си и с желание се заемат да издирят информация или подготвят презентация по даден проблем.

Ролевата игра „Търг за чуждо мнение” е поредният опит да се предизвика интересът на учениците, за да се осъществи пълноценен преговор на учебния материал по литература в 11 и в 12 клас. Чрез нея става възможно припомнянето на най-характерните особености на изучаваните художествени произведения в по-малко часове. В ролевата игра участват всички класове, на които преподавам. Настоящият търг е трети по ред – първият се осъществи през 2010 година.

Търгът протече в два етапа. В първия дванадесетокласниците презентираха пред съучениците си избраното произведение от учебния материал, включен в Държавния зрелостен изпит по Български език и литература, а във втория – наддаваха за оценката на всяка презентация, като изразяваха становище по предварително зададени критерии. Нека им пожелаем много добро представяне на самия зрелостен изпит.

 

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини