Димитровградски маѝки протестират, искат увеличение на добавките

Димитровградски маѝки ще се включат в националния протест за увеличаване обезщетението за майчинство и месечните помощи за деца. Това разказа пред Dimitrovgrad.bgvesti.net организаторът за Димитровград Светла Димитрова. Инициативата е планувана за този петък, 11 маѝ от 11 часа пред Общината. Засега са около 6-7 града потвърдили участието си, а самия протест е продължение на недоволството  на родителите от Силистра и Добрич, каза Димитрова.

Майчинството да е 90% от брутната заплата, но не по-малко от МРЗ (или на принципа по който се изчисляват в момента) в продължение на 1 години и 45 дена, получаването на които да започва 45 дена преди датата на раждане. А след първата година да бъде приравнено с МРЗ за страната- това е едно от исканията на маиките.

Те  настояват да отпадне дискриминирането на майките на близнаци или тризнаци. Искат изплащане на двойно или тройно  майчинство при раждане на близнаци или тризнаци. Държавата да стимулира работодателите да наемат майки с деца под 12 години, категорични са още жените. За целта на работодателите да им бъдат предложени данъчни облекчения, като поемане на част от осигуровките и заплатата на наетата майка за определен период от време и други.

Маѝките имат искания и в сферата на здравеопазването, образованието. грижата за деца с увреждания и самотните родители.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини