Шест сватби на панаир в Химическата гимназия

Каносване на булката според традициите при турските сватби

Панаир „Традициите в моя род” и разиграване на сватбени обичаи от различни етноси направиха днес в Химическата гимназия в Димитровград. Панаирът бе организиран по проект „ Традициите – еднакви и различни” – един от петте проекта, по които работи гимназията.

Сватбените обичаи бяха подготвени по друга разработка- „Рецепти за усмивки” на Регионалния инспекторат по образованието в Хасково, по който професионалната гимназия е партньор.

Десетките гости имаха възможност да се запознаят с традиционни занаяти на различните етноси като ковачество - налбантство, брадварство, ножарство и тюфекчийство (пушкарство) –  резбарство, грънчарство, метларство, мутафчийство, стугарство, берберство и мн. др.

Дърворезбарство
Бижутерство

Някои от тях бяха представени от истински майстори в занаята, а други – само с предмети и демонстрации от ученици. Желаещите можеха да си направят снимки за спомен с облекло от началото на 20 век, както и да посетят врачката Замфира, която да им предскаже бъдещето. Не беше забравено и шекерджийството, като любителите, можеха да се насладят на традиционните панаирджийски лакомства.

Гост на панаира в Химията бе и шефът на Регионалния инспекторат в Хасково Иван Панайотов

По време на панаира бяха разиграни и по два сватбени ритуала на ромския, турския и българския етнос. Гостите наблюдаваха остарял ромски обред, при който ритуалът по вричането и бракосъчетанието се осъществява чрез чупене на гърне. На колкото парчета се счупи то, толкова години ще живеят щастливо младите. Обединени общежития гр. Хасково, гости на професионална гимназия „Асен Златаров”, изпълниха обичая къна геджеси (къносване на булката).

Турска сватба
Ромска сватба

Присъстващите видяха как се взема булка, как се посреща от свекървата (при различните етноси), как кумовте даруват младоженците и как откупуват пиле и пита. Накрая всички сватбари се събраха на граждански ритуал, в който трите двойки бяха бракосъчетани.

„Целта на тези възстановки е да се види, че в различието и много си приличаме, сподели преподавателят в гимназията Маргарита Никова. "Събирайки и описвайки различните ритуали, нашите ученици се убедиха, че в основата си те са еднакви, но се разминават в детайлите.”

След приключване на гражданския ритуал всички имаха възможност да опитат от сготвените от клуб „Здравословно хранене” и учениците от 12 клас на специалност „Технологичен и микробиологичен контрол в хранително-вкусови производства” традиционни сватбени ястия.

Всеки можеше да си изтегли късметче от вълшебник
Ивайло Господинов бе представителят на гръчарите
На панаира се приготвяше и турско кафе

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини