Внимание: Изключвайте ел.уредите при гръмотевична буря!

Гръмотечните бури повреждат хладилната, климатичната и компютърната техника у дома или в офиса,. За да си спестите пари от скъпи ремонти или да избенете неприятности винаги трябва да изключвате всички уреди у дома по време на гръмотевична буря.

Когато тя е придружена с мълнии и гръмотевици може сериозно да увреди техниката и дори да я извади извън строя.
А както е добре известно, чувствителните електронни средства - системи за домашно кино, компютри, телевизори, мултимедийни прожектори - могат да се повредят под въздействието на гръмотевиците.

Две са причините за свръхнапреженията, възникващи в мрежата: прекомерно високото напрежение обикновено е следствие от мълния, a „по-високото от обичайното" ниво на напрежение - от повреда в мрежата. Предизвиканото от мълнии свръхнапрежение се пренася не само в електрическата и телефонната мрежа, но и в информационните и комуникационните ни мрежи.

Но мълнията не предизвиква щети само на мястото, на което попада: нейното магнитно поле, посредством индукция, може да нанесе поражения в електронните уреди дори на разстояние 1 км.

Попадайки върху електрически контакт или върху проводник, мълнията генерира свръхвисоко напрежение подобно на пикова вълна, което възниква при разряда, а достигайки до електрическата мрежа на жилищата и другите сгради, тази вълна се концентрира в крайните точки и предава енергията си. А в т.нар. крайни точки естествено са включени някакви важни за нас уреди, които под въздействието на свръхнапрежението се повреждат и могат да станат неизползваеми.

Затова съвета ни е - ИЗКЛЮЧВАЙТЕ всички ел. уреди при гръмотевична буря!

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини