Обсъждаха проекта на новото кръгово кръстовище около Водната кула

На обсъждането присъстваха двамата зам.кметове на Димитровград Владимир Митрушев и Светослав Стойков, инженери,у специалисти и граждани

На обществено обсъждане в общината днес бе подложен проектът за промяна на част от градоустройствения план на Димитровград, засягащ надлеза на бул."Трети март" заради предстоящото изграждане на високоскоростната ЖП отсечка на територията на града.

Както вече стана ясно, около Водната кула ще бъде изградено кръгово Т -образно кръстовище. Общината обмисля дълго вариантите, докато стигне до това решение, коментира инж. Станка Добрева от отдел "Кадастър и регулация".

Пешеходен надлез вместо подлез вероятно ще свърже димитровградските квартали "Каменец" и "Славяннски" в района на Неделен пазар. Пресичането на жп линията както се прави сега ще бъде невъзможно заради високата скорост на влаковете и шумоизолиращите прегради.

Добрева поясни, че в проекта се предвижда изместване на бул."Благоев" с няколко метра, като той ще остане еднопосочен за движение.Така по-лесно ще бъде направена връзката с ул."Р.Ролан" и ще се облекчи трафика в района на новото кръстовище.Реконструкцията на надреза ще започне непосредствето от ул."Първи май", като задигането ще е от порядъка на 1 -1,20 метра в най-високата си част. Общината все още умува дали да бъде разширено кръгово кръстовище пред старата автогара, за да се облекчи движението като цяло. Според Добрева, целият проект е насочен към това да са по-малко конфликтните точки на трафика в района.

Инж.Станка Добрева обясни нагледно какво предвижда проекта за промяна на градоустройствения план

От администрацията умуват и как да се справят с пешеходния поток в района на кръговото около Водната кула. Предвижда се ширината на двете платна на новото кръгово да е по 7 метра, с тротоари по 3,5 метра от двете страни и евентуално и велоалеи. Възможно е и да бъдат направени пешеходни зони, но те да бъдат отдалечени от кръговото кръстовище.

"За да се промени този градоустройвен план, изготвен през 80-те години на миналия век и актуализиран през 1997 г. трябва обществото да е наясно, че транспортния възел около Водната кула ще изглежда по съвсем нов начин", категорична бе Добрева. Тя припомни, че промяната на общия градоустройствен план ще бъде подложени и на обсъждане в Общинския съвет.

Предстои и среща с ръководството на "Петрол", за да реши как ще изглежда намиращата се на гърба на Водната кула бензиностанция. Стана ясно, че при прострояването на новото кръгово кръстовище самата Водна кула ще остане по- ниско долу.

Сега предстои изготвянето на задание, което ще бъде дадено на проектантите, поясни в края на срещата зам.кметът Владимир Митрушев.

Т.Милева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини