Фейсбум-бум-бум

Клубът на милиардерите в САЩ от края на тази седмица е с няколко души по-голям, а средната му възраст е доста по-ниска, след като там влязоха няколкото основатели на Facebook.

Техният успех увлече хиляди хора по света, включително десетки от България, да си купят от акциите на основаната преди осем години компания. Тази седмица Facebook осъществи дългоочакваното си първично публично предлагане (IPO), което я оцени на над 104 млрд. долара - никоя компания досега не е ставала публична с подобна оценка. Това се превърна в едно от най-коментираните събития в технологичния сектор, като мненията за него са противоречиви. От едната страна са надеждите, че Facebook ще намери бизнес модел, който да увеличи приходите й многократно. На другия полюс са опасенията, че компанията е стигнала тавана на развитието си и акциите й са силно надценени.

Търсенето...

Оказа се, че почти всеки, който използва Facebook, се е замислил дали да не купи от акциите на компанията - или заради вярата във възможностите й да расте, или просто защото тя е част от ежедневието им. А все пак социалната мрежа има 900 млн. потребителя, т.е. повече от 10% от населението в света. В България става въпрос за близо една трета от населението на страната - около 2.5 млн. потребители.

Ако прекарваш по няколко часа на ден във Facebook, защо да не станеш част от бъдещето й. Подобно обяснение дават двама братя от Калифорния, на 25 и на 27 години, пред Financial Тimes, за желанието си да инвестират 1.8 млн. долара от семейния фонд във Facebook, и то на всяка цена. "Искаме да вкараме много пари във Facebook, разказва единият. Човек е във Facebook вече поне по половин ден, ако не и повече. Както водата е необходимост, а смъртта неизбежна, така е и Facebook".

Дали водени от тази зависимост или просто защото вярват, че ще могат да направят бързи печалби, доста хора и от България са заявили акции в социалната мрежа. Става въпрос за поръчки от няколко стотин хиляди долара, като сумите варират от няколко десетки хиляди долара до 1000 долара. Това е миниатюрен обем на фона на цялото предлагане, което е около 16 млрд. долара (т.е. второто най-голямо в историята на САЩ и най-голямото технологично), но в същото време е значителен за българските мащаби.

Само преди няколко месеца българската интернет компания dir.bg, която има сериозна история зад гърба си с услугите си за чат и електронна поща, трудно успя да събере  200 хил. лв. при търсени седем пъти повече. За Facebook обаче същите тези инвеститори извадиха в пъти повече ресурс. Логичният въпрос е защо, а отговорът е първо във фрапиращата разлика в силата на брандовете и още по-важно - в разликата в доверието и ликвидността на двата пазара - българския и американския.

"Повече клиенти, отколкото очаквахме, подадоха поръчки за акции на Facebook", разказа брокерът от "Елана трейдинг" Димитър Георгиев. "Със сигурност не сме били свидетели на такъв интерес през последните близо две години. При някои клиенти поръчките надвишиха в пъти обичайния им месечен оборот. Имаше инвеститори, които... искат да си купят акции просто заради бранда Facebook, без да се задълбочават във финансовите отчети на компанията", допълни той. Интересен е и фактът, че повечето от желаещите да притежават акции на компанията са млади мъже, очевидно потребители на социалната мрежа, разказа още той.

"Голямото търсене донякъде е изненадващо за нас, особено предвид факта, че предупреждаваме клиентите, че заради спецификата на американската процедура и големият инвеститорски интерес в САЩ е трудно и непредвидимо получаването на акции от публичното предлагане за европейски инвеститори," допълни Георгиев. "От друга страна, явно инвеститорите виждат добра възможност за печалба в краткосрочен план и затова проявяват подобен интерес при първичното предлагане", допълни още той.

Подобна картина описа и Марин Костурски, брокер в "Бенчмарк финанс". "Имахме поръчки за няколко стотин хиляди долара", каза той и допълни, че лично той не е изненадан от високия интерес, тъй като тази инвестиция дава това,  което инвеститорите най-много искат в момента - възможност за бързо осребряване. "Така че за мен една от основните причини за интереса е ликвидността, която се очаква да имат акциите на компанията", допълни той. 

Разбира се, разбивката по националности не е от ключово значение, но показва, че Facebook е глобално явление, за щастие на своите основатели и първи инвеститори. По-важното е, че огромният интерес, който според някои анализатори се изразява в над 50 пъти по-голямо търсене от наличното предлагане, се базира не на трезва преценка, а на емоция, на чиста психология. И то напук на мнението на повечето специалисти, че цената, на която Facebook продава акциите си, е доста над реалистичните възможности за бъдещо развитие. Анкета на Bloomberg сред близо две хиляди анализатори и инвеститори показва, че 80% от тях смятат, че акциите са свръхнадценени.

"Подобно търсене е абсюлютна лудост", коментира анонимен източник от посредник в САЩ пред Financial Тimes. "Дори да кажем, че Facebook е най-ужасната компания на света, дребните инвеститори пак ще искат да си купят". "10 причини да не си купувате акции от Facebook, преди така или иначе да ги купите", беше заглавието на един от текстовете в Wall Street Journal по темата.

"За мен това публично предлагане е повече спектакъл, медийно събитие и културен феномен, отколкото е реално IPO", казва от своя страна Макс Уолф, анализатор от GreenCrest Capital. Според него търсенето отдавна е загубило здравия разум и не се базира на чисти математически модели.

...и предлагане като за последно

Само че ако за купувачите листването е културно събитие, за продавачите е златен момент да осребрят част от инвестицията си. За някои от тях може да означава възвращаемост от 10 пъти вложеното, за други по-скромните 2 пъти. Пример за това са руската Digital Sky и Goldman Sachs, които придобиха голяма част от акциите си във Facebook през годините при оценка от 10 млрд. долара за първия инвеститор и 50 млрд. долара за втория.

Естественото желание за осребряване си пролича доста остро, след като изненадващо в последния момент Facebook обяви, че ще продаде с 25% повече акции от първоначално предвиденото, и то на 15 - 20% по-висока цена в рамките на 34 до 38 долара на акция. В четвъртък беше определена окончателната цена, на която да се продадат книжата на инвеститорите с поръчки - и тя е на горния праг от 38 долара. Това оценява цялата компания на 104 млрд. долара, или почти три пъти размерът на българската икономика и около 1% от американската.

За едни тази оценка е изключително неразумна. Според анализатора Реджи Мидълтън, който списва блога boombust.com, дори 50 млрд. долара оценка на Facebook преди около година бе твърде висока за скоростта, с която расте компанията. За него 50-те милиарда биха били оправдани само ако в скоро време всеки човек на планетата е потребител на социалната мрежа. А днес вече говорим за 100 млрд. долара, и то със сигнали за насищане на потребителите в някои държави. Това е и една от причините компанията да отчете 6% спад в приходите си за първото тримесечие до 1.06 млрд. долара и 32% спад в печалбата си до 205 млн. долара при общо 3.7 млрд. долара приходи и 1 млрд. долара печалба за цялата 2011 г.  спрямо приходи от едва 272 млн. долара и 56 хил. долара загуба през 2008 г.  В същото време компанията увеличи почти петкратно потребителите си и измисли много иновативни начини за реклама в мрежата.

Въпросът е по-скоро как ще прави достатъчно пари, че да оправдае космическата си оценка от 100 млрд. долара. Дали ще зомбира потребители с повече реклама, или ще намери друг начин да осребрява милиардите очи, които са в нея ежедневно? А как ще отговори на проблемите със сигурността и неприкосновеността на личните данни и ще й коства ли това допълнителен сериозен разход?

Защото всички си спомнят дот-ком балона от периода 1999-2000 г. и сега около Facebook отново заговориха за него. Последните технологични IPO-та не бяха силно радващи. Groupon например вече загуби половината от първоначалната си оценка, а Zynga една четвърт. Само LinkedIn и Google оправдават очакванията. През 2004 г. Google също получи свръхвисока оценка от близо 100 пъти печалбата си, но отговори на очакванията с растеж в пъти след това. В момента оценката на Facebook също е 100 пъти печалбата й, но тримесечните й резултати засега се движат в посока обратна на нужното.

"Всеки си припомни 2000 г.: Това истински компании ли са или е поредният технологичен балон", запита се Надав Баум от BPU Investment Management. "Всеки е във  Facebook. Но как компанията ще прави пари от това?"

Ясно е обаче, че IPO-то предизвика сериозен фурор сред инвеститорите, поради което доста от настоящите му акционери ще осребрят много повече от първоначално планираното. Затова за всички ентусиазирани дребни и по-едри инвеститори, неуспели да се сдобият с нещо при първото раздаване на акции, е препоръчително да избягват покупки в първите дни на вторична търговия. Причината е, че тогава цената на акция може да скочи още повече, което значи, че може да им се наложи да чакат още по-дълго, за да спечелят от вложението.

Добрата новина е, че Зукърбърг и самата компания не продават повече от планираното. Само че от петък нататък ще им се наложи да работят поне два пъти повече, за да оправдаят огромните очаквания към тях. Защото иначе все повече ще се прокрадва мнението, че IPO-то на Facebook е знак за нов дот-ком балон, а масовото лайкване - бавно лечима зависимост.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини