Роднински облаги при обществените поръчки. Преглед на националния печат

„24 Часа": Три години условно за Калина Илиева

Софийски районен съд осъди Калина Илиева на 3 години условно с 5 години изпитателен срок.
Съдът одобри споразумението, което по-рано Илиева поиска, с мотиви, че престъплението, което е извършила, не е довело до имуществени вреди.
Съдът взе предвид факта, че Илиева не е осъждана досега, майка е на малко дете и това, че когато е извършила престъпленията, е била на малка възраст. Решението на съда не подлежи на обжалване или протест. Съдът отмени мярката за неотклонение - подписка, и задължи Илиева да заплати разноските по делото, които са в размер на 1408 лева.
Присъдата е неизбежна, но не е справедлива, смята един от защитниците на Калина Илиева - Даря Пенкова.

„Труд": Карабинери: Брендо работи с калабрийската мафия

Българи участвали във всички фази на трафика на кокаин - от закупуването до складирането и разпространението му в Европа.
Това стана ясно на специална пресконференция в Италия за разбиването на международната наркомрежа, в която участие има и Евелин Банев-Брендо.
Операцията на специализираното звено на карабинерите за борба с организираната престъпност - РОС, е кръстена "Магна Харта". У нас вътрешният министър я нерече "Кокаинови крале".
Шефът на РОС ген. Джанпаоло Ганцер разкри, че още през 2005 г., при разследване на калабрийската "Фамилия Белоко", клон на Ндрангета (Калабрийската мафия) италианските служби установили международна мрежа за трафик на дрога.

„Стандарт": Уволняват чиновници, ако бавят европарите

Чиновници ще бъдат наказвани и дори уволнявани, ако бавят европроекти и плащанията по тях. Това обясни икономическият министър Делян Добрев по време на срещата му с Българския форум на бизнес лидерите. Ако даден проект по ОП "Конкурентоспособност" не бъде оценен в определения от закона тримесечен срок, отговорните за това служители ще понесат дисциплинарно наказание. Най-тежкото такова е уволнение, заяви Добрев. При всяко забавяне пък ще се изисква доклад за причините.
В момента бизнесът може да поиска финансова компенсация от държавните служители, които му бавят проекта, но фирмите все още не се възползват от тази опция. Според Добрев две са основните причини, заради които се бави европрограмата на бизнеса. Едната е в големия брой изисквани документи.

„Новинар": Роднински облаги при обществените поръчки

Най-много случаи на конфликт на интереси има в провинцията. Това отчете година след създаването на комисията председателят й Филип Златанов. Работата, която ни залива, надмина моите очаквания, подчерта той. Общият брой на сигналите, които комисията е разгледала, са над 300.
По 71 казуса вече има решение, но само в 30 от тях има конфликт на интереси. Около 70 производства са прекратени, защото са се оказали само слухове. Конфликт на интереси се наблюдава на всяко ниво, каза още Златанов. По-фрапантни обаче били случаите в провинцията.

 „Дума": В България вече всички кокошки са щастливи

Към тази сутрин няма нещастна кокошка в България. Това каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов вчера във Велико Търново.
ЕК даде срок до края на юни да се покрият стандартите без санкции. От днес всички птицеферми в България отглеждат щастливи кокошки и спазихме срока по-рано, обясни министърът. Според данните на МЗХ птицефермите в България са 122 и в тях се отглеждат 2.33 млн. щастливи кокошки.
Съгласно директива от 1999 г. кокошките-носачки трябва да живеят в клетки, които са достатъчно просторни, за да могат "да гнездят, да си ровичкат и да спят спокойно". Според статистиката на ЕС, която беше публикувана в средата на април, общо 47 млн. кокошки в Европа се отглеждат в клетки, в които дори не могат да се завъртят.

 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини