Най-добрата от добрите: Отличник се става с 1 час учене на ден

Божена Лозева

Божена Лозева от хасковската математическа гимназия бе най-добра измежду 1875 седмокласници, които се явиха на изпитите за профилирани и професионални гимназии. 14 годишното момиче записа уникален сбор-6.00 по математика и „едва“ 5.714 по БЕЛ. В ПМГ имат още 3-ма пълни отличници-все по математика. Последният за областта също е от математическа гимназия, само че от димитровградската „Иван Вазов“. Явно тук знаят рецептата за правене на отличници.

Попитахме най-добрата от добрите, лесно ли е да си отличник:

-Не ми е било трудно да бъда отличничка. Интересно ми е, винаги слушам в час. Именно тук си уча уроците. В къщи не полагам кой знае какви допълнителни усилия-най-много по 1 час на ден. Запомням бързо и това ми помага.

Училището ти има репутация, че изисква много от възпитаниците си. Някои дори бягат, защото се учело много?

 

-Мисля че не е чак толкова много, но..всичко зависи от ученика. Ако той не му се учи, всичко ще му се струва „много“. Аз съм доволна от това което получавам в училище и без да уча допълнително. Мисля че това е достатъчно да бъдеш отличник. 80 % от децата които не взимаха допълнителни уроци за изпитите, също имат отлични резултати.

Значи си вземала и допълнителни уроци? 

-Да и по български и по математика. Това обаче не са частни уроци. В училището има школи по български и математика, за допълнителни часове по тези предмети. Те са безплатни и са изцяло насочени към подготовката на ученика. 

Явно математиката ти допада повече.

-Всъщност българският език ми е по -интересен. В бъдеще може да се занимавам нещо с него. 

Но по български имаш по-слаба оценка

 

-Тестът по математика бе лесен. Тестът по български-много по сложен от миналогодишния. Знам, защото решавах и миналогодишния. А разказът...Направо се измъчих да опиша всичко за котките и да намеря смисъла в това....

Безсмислено ли звучеше?

Ами трудно беше да се открие някакъв смисъл. Това бе най-трудната част-никога не съм писала по-дълъг преразказ, цели 2 страници и половина. Радвам се че се справих.

100% си вътре във всяко училище което избереш. Къде продължаваш?

От 5-ти клас съм тук, от „Климент“. Продължавам в ПМГ , в специалността „информатика с английски“/ Това е паралелката с най-високи балове в областта Б.Ред/ Пък и двамата ми братя са учили в това училище. На всички в семейството ми им харесва.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ta
    tanq_1424272551
    1 -3
    17:09, 18 фев 2015
    trabva mi pomosht ako moje da mi pomognesh mn sam zle po matematika nishto ne moga da zapomnq pomogni mi
Последни новини