Гъбари нападнаха Светлина, търсят манатарки за Италия

Миши е от съседните Хасковски минерални бани, но също търси манатарки край Светлина

Гъбари от  съседни области "атакуват" от десетина дни димитровградското село Светлина, разказва кметът му Жеко Жеков. Заради живописното си разположение близо до Родопите и подходящото дъждовно време реколтата от манатарки тази година е голяма.

Толкова гъби не е имало поне от седем години, размишлява Жеко Жеков. И допълва, че всеки ден коли от Старозагорско и Казънлъшко пристигат тук, а собствениците им обикалят по гористите местности в търсене на манатарки. Повечето са от ромски произход и са дошли да изкарат някои лев.

Почти през ден край селото се установяват изкупвачи, които плащат по 5 лв. за килограм първо качество манатарки. За второ качество гъби се дават по 3 лв., а третото върви по левче за килограм. Хората разказват, че гъбите се изнасят за Италия, където търсенето им е голямо.

В "акцията" из горите днес се включиха и българите Киро и Мишо от съседната община Минерални бани. Казват, че са тук не заради прехрана, а за собствени нужди. Не се притесняват, че могат да сбъркат манатарката с отровен двойник. Според Мишо, лошото копие е синьо, когато се разчупи отвътре.

Коли от съседни области, пълни предимно с роми търсят гъби в района на Светлина
Реколтата от манатарки тази година е добра

Покрай гъбарите село Светлина живна, казва още кметът. Повечето от пристигащите преспиват тук, вдига се оборота и на местния магазин, разказва още селският управник. Според него, това е добра реклама за селището, което се слави с хубавата си природа и чистата вода.

Светлина се пълни с повече хора по време на гъбния период
Манатарката се изнася за Италия, казват местните

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини