Държавата осигурява работа за над 22 хиляди млади хора

Най-малко 22 000 работни места ще бъдат разкрити в рамките на Националната инициатива „Работа за младите хора в България” 2012 - 2013 г. Това стана ясно днес след като премиерът Бойко Борисов, представители на синдикатите и на работодателските организации подписаха днес в Министерския съвет Национално споразумение „Първа работа”.

„Този документът е част от изпълнението на Националната инициатива, която правителството прие в края на март тази година”, поясни министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов и добави, че ангажимент на страните, които го подписват, е да бъде подкрепено включването на младите хора на пазара на труда чрез осигуряване на възможности за придобиване на първи професионален опит и подпомагане на прехода им от образование и обучение към работа.

„С подписването на това споразумение намирането на работа за младите хора става приоритет за нас”, подчерта той. Министър Младенов посочи, че безработицата в България за месец май от 11,4% е намаляла на 11% спрямо предходния месец.

Според министъра това са близо 13 000 души, които са намерили своята професионална реализация на пазара на труда, като 3 хиляди от тях са младежи.

Константин Тренчев, председател на КТ „Подкрепа” посочи, че с тази програма се насърчават младите хора да се реализират в страната.

„С общи усилия вярвам, че ще успеем да дадем на младите това, което заслужават”, заяви той. Представителите на синдикалните организации дадоха висока оценка на инициативата.

„Много е важно работодатели и синдикати да подкрепят правителството в тази инициатива”, заяви премиерът Бойко Борисов след подписването. По думите му благодарение на тази програма хиляди млади хора ще получават своя шанс за реализация. Министър-председателят изрази надежда с новите инвестиционни проекти, които България планира с правителството на Катар, да се осигурят още работни места. „Ще се борим за всяко едно работно място. Защото това означава по-малко семейства да тънат в мизерия”, подчерта премиерът Борисов. Той призова малките и средните фирми да кандидатстват с проекти по ОП „Конкурентоспособност”, по която има финансиране от един милиард лева.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини