В село Светлина се появиха английска и холандска махали

Бащата Хаан и дъщерята Анка пред дома си в Светлина

Английски и холандски фамилии от няколко години са се настанили трайно в димитровградското село Светлина.

Чужденците са привлечени от хубавата природа на мястото и чистата вода, убеден е кметът на селото Жеко Жеков. И допълва, че в Светлина в момента живеят три холански семейства и две, идващи от Англия.

През опреледени сезони се появяват и други чужденци, които от известно време имат свои къщи тук.

От най-дълго време в Светлина живее семейство Шройдерс - Хаан, Руми и Анка. Руми е българка от Джебелския край, която срещнала Хаан в Амстердам.

Там се родила дъщеря им Анка. Заради честите си пътувания до България, семейството забелязало красивата гледка, която се отваря в единия край на Светлина и решило да се установи тук. Хаан намира България и специално този край за красив, зелен и много спокоен.

Така холандецът зарязва своята 15-годишна кариера като шеф- мениджър във фирма за градинско обзавеждане и се установява тук. Сега дъщерята Анка пътува всеки ден на училище до Димитровград, където учи в СОУ"Васил Левски". Руми пък държи селската бакалия.

Спокойно и зелено място е Светлина, убеден е Хаан от Амстердам

Чистият въздух и хубавата гледка е това, което е довело в България семейството на Майкъл Айлинг. Англичанинът никак не обича да се задържа в мъгливата и влажна Великобритания, а преди да дойде тук е живял в Испания. Разказва, че се установил на Балканите заради много приятели, които има от години. Но в Светлина му харесва въздуха и хората. Засега не мисли да сменя мястото си на живот.

Англичанинът Майкъл Айлинг обича да коси ливадата пред къщата си в Светлина
Майкъл харесва въздуха тук и красивата природа

Заради чуждите семейства в Светлина вече се шегуват, че имат английска и холандска махали. Селото е живнало, както и оборота в местната бакалия. Кметът не скри, че е скочил и интересът към земеделските земи, обявени за продажба в землището на селището.

Чужденците са привлечени от красивата природа на село Светлина

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини