Оръжия и книги се търгували на Узунджовския панаир

Ст. н. с., д-р по история Георги Граматиков има 39 години стаж в РИМ – Хасково, 23 от тях е  като директор на музея. Той е автор на книга за Узунджовския панаир.

Георги С. Раковски 3 години е събирал бач на Узунджовския панаир. Възможно е с парите да е финансирал революционната си дейност.

Това и други малко известни подробности около славното минало на Узунджовския панаир разказа старши научен сътрудник Георги Граматиков. Неговата лекция се казваше „Тайните на историята”.

Бач е данък за стоки, изнесени на пазара, по времето на Османската империя, нещо като концесията в наши дни (например Бачково носи името на този данък, тъй като на това място се събирала пътната такса, ако трябва да стигнеш до Смолян).

100 хиляди души са се събирали на панаира за 20 дни през септември всяка година. Основно на панаира се търгували занаятчийски произведения от Балкана, селскостопанска продукция от равнината и стоки от Изток и Запад. Чужденци идвали най-много от Австрия и кервани от Близкия Изток. Търговци от Франция и Англия внасяли основно оръжия, които превозвали по море до пристанището на Енес. Така било през 18-19 век.

Малко известно е, че това е било най-голямото тържище и за книги. Включително Христо Г. Данов и Димитър Манчов печатали книгите си в Цариград. По пътя насам ги подвързвали. На панаира в Узунджово ги купували на едро търговци от славянските земи.

Всяка есен тук се събирали и даскали и настоятели на българските училища. На панаира те се спазарявали за новата учебна година.

Дали и как всичкото историческо знание може да послужи за развиване на туризма, Граматиков не се разпростря, за леко разочарование на младежите в залата. Те бяха част от 120-те обучавани като доброволци по туризъм по проект „История без граници”.

Мира Захариева

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини