Ваксинират безплатно срещу рак

Безплатна ваксина срещу рак на маточната шийка ще бъде осигурена от държавата за имунизация на 12 годишните момичета, научи haskovo.net. Парите вече били заделени/около 50 млн лв/ , но самите дози все още не са разпределени из личните лекари.

Става дума за ваксината Церварикс, която се поставя на три игли. Ваксината е от скъпите, струва по около 125 лв едната доза.

От Регионалната здравна инспекция потвърдиха че наистина се готви подобна имунизация, но за разлика от останалия имунизационен календар, тази ваксина няма да минава през тях. Дозите ще се купуват от аптеките, като изцяло се реинбурсират от касата, когато става въпрос за 12 годишни пациенти. За останалите Церварикса е с пари. От хасковската здравна каса казаха, че още нямат инструкции как точно ще се разпространява ваксината, но на свой ред пък предположиха, че нещата ще се движат от бившето ХЕИ.

Сигурното е само, че ваксините ще се поставят от джипито. Общо практикуващите лекари пък предположиха, че заради административните батаци, въвеждането на имунизацията ще се забави до към края на годината.

2200 хасковлии са набор 2000-та година и могат да се ваксинират безплатно. Приблизително половината от тях са от женски пол, изчислиха от РЗИ. Впрочем доста специалисти изразяват мнение, че ваксина трябва да има и за мъжете. Макар те да не се разболяват от Папилома вирус, който предизвиква рака у жените, мъжете са преносители.

Безплатната ваксина за този набор не я прави задължителна. Имунизират се само тези, които желаят.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини