Пожарната: Не палете огън на открито през лятото!

Увеличаването на пожарите в сухи треви са характерни за сезона, при настъпващо засушаване и затопляне и освен с голям разход на ресурси за пожарните служби, са свързани и с реална опасност да прераснат в горски пожари или да обхванат трайни насаждения, стопански сгради, вилни и жилищни постройки и да нанесат значителни икономически и екологични щети.

Статистиката показва, че основната причина за възникване на пожарите през летния период, е човешката небрежност. Едва в 1 процент от случаите горските пожари са причинени от мълнии. В останалите 99 процента причина за огнените бедствия е човешка дейност - небрежност или умишлени действия.

В тази връзка от противопожарните служби припомнят, че изрично се забранява паленето на открит огън и извършване на огневи работи на разстояние по-малко от 100 м от границите на горските територии. По време на пожароопасния сезон се забранява още изхвърлянето на горими отпадъци, които трябва да се депонират само на определените за целта места.

В Наредба, регламентираща правилата и нормите за пожарна безопасност при извършване на дейности в земеделските земи, изрично се забранява паленето на стърнища и други растителни остатъци и  използването на открити огнеизточници в земеделските земи и слогове и крайпътни ивици извън тях.

Забранени са паркирането на МПС край житни масиви и експлоатирането на неизправна земеделска техника в засети площи. Наредбата изисква от собствениците и ползвателите на земеделските площи да разорават негорими ивици с ширина 50 м около житните масиви  и 10-метрови бразди в самите блокове - ако са по-големи от  1000 дка.

 

През целия пожароопасен сезон служителите "Пожарна безопасност и защита на населението" в област Хасково ще осъществяват засилен контрол по спазване на противопожарните разпоредби от страна на всички юридически и физически лица - собственици и ползвателите на горски територии и земеделски зами, както и лицата пребиваващи или извършващи дейности в близост да тях. Изпратени са разпоредителни писма и до фирмите, стопанисващи съоръжения от пътната и железопътната инфраструктура и  електропреносната мрежа за почистване на сухите треви и горимите отпадъци в съответните ивици. Пожарникарите припомнят, че кметовете на населените места също имат ангажимента да осигурят негорими ивици около сметищата и гробищните паркове.

За да се намали риска от развитие на пожари със сериозни икономически и екологични последици,  огнеборците напомнят :

 В никакъв случай да не се пали огън на открито, особено във ветровито време. Това е предпоставка за пренасяне на големи разстояния на запалени частици и може да доведе до бързо разпространение на пожара. Изгарянето на растителни или други отпадъци при наличие на вятър е изключително опасно и нерядко води до сериозни огнени бедствия, които обхващат големи площи, нанасят материални щети и застрашават човешки животи - най-често на тези, които са ги причинили.

Трябва да се проявява изключителна предпазливост и при палене на огън за битови цели в селските дворове. Огнището трябва да бъде обезопасено, да се намира далече от стрехите на сградите и клоните на дърветата и да не бъде оставяно без наблюдение. Още преди разпалването му трябва да се осигурят подръчни средства за пожарогасене - съдове с вода и пясък, лопати, тупалки и др. След приключване на съответната дейност, огънят следва да бъде обилно загасен с вода и засипан с пясък. Останалата недобре угасена жарава би могла дори след няколко часа, при внезапен порив на вятъра да предизвика пожар, който да обхване жилищни и стопански постройки и да се пренесе в съседен имот.

За да се отстранят най-характерните предпоставки, пожарникарите препоръчват  гражданите да почистят  сухата растителност и горимите отпадъци на разстояние 5 метра около сгради, вили, открити складове, промишлени, търговски обекти и стопанските дворове и сеновали и от терасите на апартаментите.

При никакви обстоятелства да не се предприема запалване на слогове, поляни, крайпътни ивици, треви в междублоковите пространства, където има паркирани много автомобили, както и близост до бензиностанции и газстанции, складове за леснозапалими и горими течности.

От пожарната припомнят, че е изключително опасно изхвърлянето на фасове в близост до горски и земеделски площи, както и на стъклени бутилки, които могат да имат ефекта на лупа.

При първите признаци на пожар в дома, в двора, в полето или в гората,  незабавно да се съобщава на телефон 112.

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини