На матурите: „Елитните“ с крачка назад, „слабите“ с две напред

Най-добрата е Ваня Петкова, благодарение на учителките си Валентина Мерджанова по математика и Петя Вълчева по БЕЛ

Средните резултатите от тазгодишните матури са 4.14 срещу само 3.97 за миналата година. Подобряването обаче по никакъв начин не се дължи на зрелостниците от считаните за по-престижни училища. Особено що се отнася до резултатите по БЕЛ. Хасковската Езикова, която бе №1 по успех през миналата година, намали с близо 30 стотни резултата си по български език-5.43 срещу 5.14. Английският език се опита да компенсира отстъплението-69 % от явилите се на матура по езика на Шекспир са отличници. Това обаче са 99 деца, а БЕЛ държат всички зрелостници на езиковата-179. 

Причината е в различният формат на изпита по български, обясняват литератори. Вместо на езикова култура/ граматика/, се залагало повече на литературните умения. В подаденият текст например, се е изисквало не само интерпретативно съчинение, а изграждане на теза, което е спънало доста зрелостници. 

Успехът на хасковското ПМГ също е по-нисък. Гимназията закрепва 5.00 среден резултат, но по БЕЛ е 4.96. Коронната дисциплина на ПМГ, математиката, компенсира с 5.23, а „биолозите“ направо са шампиони с 5.59. И по двете матури обаче се явяват доста по-малко деца. Сравнително добро ниво запазва хасковската Финансово стопанска гимназия която фиксира 4.43 по БЕЛ и 4.37 общ успех. 

Позитивното в тазгодишните матури е в това, че резултатите на онези училища, които през минали години дърпаха средния успех надолу, сега дръпнаха нагоре, особено с ахилесовата си пета-Българският език. к Дървото фиксира среден успех 3.78, СОУ „Васил Левски“ -3.77, Механото и Автото са около 3.50, дори селскостопанската гимназия фиксира безапелационна тройка на матурите. За разлика от предишни години, нито едно училище няма успех под 3.00. Една от причините може би е, че школото в Караманци тази година нямаше паралелка в 12 клас.

Принос за доброто представяне на матурите е и Географията. Изпитът, който повсеместно късаше зрелостници, този път излъчи среден резултат от 3.71 при над 1000 явили се. Дори има пълен отличник-Стефан Тодоров от тополовградското СОУ „Петър Берон“.

Двама са пълните отличници в региона-Георги Демирев от свиленградското СОУ „Петър Берон“ и Дарина Кръстева от ивайловградското СОУ“ Христо Ботев“. И двамата са се явили по БЕЛ и Математика, и двамата имат по 96 точки. Най-много точки от двата изпита обаче е спечелила Ваня Петкова от хасковското ПМГ която има 100 точки по математика и 93 по БЕЛ.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини