Гимназията-шампион: Класирането не е важно, при нас децата се научават

Директорът на гимназията-шампион Красимир Кръстев

Красимир Кръстев, директор на димитровградската ЕГ "Иван Богоров", която стана №1 в областта от държавните зрелостни изпити, не бе впечатлен особено от този резултат. Според него, по-важното е друго-децата забележимо повишават нивото си на образование, след 5 годишното обучение в училище. И го доказва с цифри. 

Г-н Кръстев, за пръв път от много години, школо извън областният град показва най-добрите резултати на изхода на гимназиалното образование. Удовлетворяват ли ви резултатите от матурите?

-Радвам се, че показваме такова ниво, но искам да отбележа, че само по себе си това 1-во място не ме вълнува чак толкова. Все ми е едно дали хасковската Езикова ще да ме изпревари или пък друго училище. По важното е друго - при нас децата се научават. Влизат едни и излизат по-добри.

Какво имате предвид? 

-В моята гимназия децата не влизат с най-високите балове. Точно за този випуск, който тази година бе на матура, средния входен бал бе 22-23 точки, а оценките им по-български бяха 4.216. Сега излизат със среден успех по БЕЛ – 5.19. Децата са подобрили нивото си с цяла единица, което за мен е истинското признание за училището. Това не са наши хвалби, а фактите от едно външно оценяване, каквото е зрелостния изпит. Броя това за постижение, защото иначе какво излиза - влизат най-добрите, отличници и излизат пак отличници. Най-нормалното нещо на света. На места пък влизат отличници, после снижават оценките си. При нас нещата вървят в точно обратната посока. 

Да, но и при вас се наблюдава отлив в оценките в сравнение с миналата година 

-Заради новия и доста по-труден формат на изпита по български език и литература. Но отливът е само 10 стотни, миналата година бяхме 5.29, а сега 5.19. Тоес,т пазим нивото си. За сметка на това английският ни е скочил от 4.95 за миналата година, на 5.45 през тази. Как да не съм доволен? Но това пак не е най-важното. 

Кое е най важното? 

-Искам да обърнете внимание на това, че средната ни оценка по БЕЛ в дипломата е 5.22 . ДЗИ по същия предмет - 5.19. Това означава, че през всичките 5 години, учителите от гимназията РЕАЛНО са оценявали децата. Вътрешната ни оценка на знанията се припокрива с външната! Не искам да назовавам училища, но в много школа в региона има сериозно разминаване между дипломи и ДЗИ.

Имайки реални знания, нашите възпитаници могат спокойно да се реализират където пожелаят във висшето образование. За миналата година, 92% от всичките ни зрелостници влязоха във ВУЗ. Тази година няма да е по-различно.

В ЕГ имат повод да празнуват :)

Георги Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини