Министър Дончев: 11.8 млрд. договорени, 3.6 млрд. платени

„11.8 млрд. лв. са договорените европейски средства за България от началото на 2007 година до вчера. Реално изплатените пари по проекти са 3.6 млрд. лв. Изпълнените или към момента изпълнявани проекти представляват 75 процента от цялата финансова рамка за програмния период 2007-2013 г.“ Това заяви днес в Хасково министърът по европейските фондове Томислав Дончев. Той пристигна в областния град заедно Делян Добрев, министър на икономиката и енергетиката. Те участваха в среща с местния бизнес в хотел „Европа“.

По договорените до края на годината проекти можем да се разплащаме до края на 2015 година, обясни Томислав Дончев разликата между договорените и разплатените европейски средства. Ще се опитаме до края на годината да се надминем прогнозираните 85-86 процента усвояемост на еврофондовете, допълни Дончев.

Но големият въпрос според него е какво се случва след изпълнението на проектите, финансирани от ЕС. Какво е направено с тези пари? И в крайна сметка – какви са резултатите? Защото основната цел на еврофондовете е повишаване на качеството на живот на хората, както и повишаването на конкурентноспособността на бизнеса, заяви Дончев. По думите му тези въпроси тепърва ще се задават в обществото.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини