Един истински борец на 55

Росен Бонев

Един истински борец празнува своята 55 годишнина. Росен Бонев- стожерът на борбата в Симеоновград и в цялата област. Произвел 10 национални шампиони и безброй медалисти. Произвел хиляди спортисти за 30-те години отдадени на развитието на този спорт. Обрекъл себе си и семейството си на борбата-щерка му Ива Росенова вече е проекто националка за женският тим на България.

Един от малкото донкихотовци, които държат на спорта заради самия спорт. И които го държат близо до корените му-народа. Защото борбата е най-българския национален спорт, а народните борби организирани ежегодно от Росен, доказват това. Както ще го докажат и следващите, в Калугерово, идната седмица. Едно от поне 4-те подобни събития организирани в симеоновградско през всяка година. По традиция, на тези събития идват половината национален отбор и един куп шампиони и деятели на борбата.

Росен Бонев е борец в прекия смисъл на думата. Не в онзи изкривен контекст, в който вкараха борбата мутрите от 90-те години. Вярно, някои от тях бяха борци, но истинските борци по принцип не са мутри. Истинските борци могат да потупат по плешките по силния и не се борят с по-слабите категории. Истинските борци нямат мутри на.... мутри. Генетическия материал на последните е омесен в разните биячески спортове и най-вече в затвора. Нищо общо с истинския спорт.

Росен Бонев е борец и в преносния смисъл на думата. През последните 30 години се бори да има спорт в Симеоновград, защото това, според него, е единствения начин да се спасят децата от затлъстяване, затъпяване и болестите на съвремието -алкохол и наркотици. Беше за кратко политик, после пак стана борец. Родната политика не харесва борбата, предпочита нагаждането-особено в стойка партер.

Честито и наздраве. За борбата.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини