В света не достигат 2 трилиона долара

2 трилиона долара не достигат в световната финансова система. Това показва анализ на инвестиционната банка Morgan Stanley, цитиран от Bloomberg. Това е свързано с тенденцията централните банки да увеличават резерва си в долари, с което ликвидността на частните играчи на пазара намалява.

През второто тримесечие на миналата година резервът в долари на централната световна банка падна до исторически минимум – 60,5%. От началото на 2012 год. курсът на долара в кошницата на основните валути нарасна с 8,2%, което говори за рязку увеличение на търсенето, пише изданието.

От началото на кризата през 2008 г. са напечатани 2 трилиона долара, но това се оказа малко.

Според аналитиците високото търсене на долара е свързано със сложното положение на еврото, основната алтернатива на американската валута. През последните месеци европейската валута губи позиции доста бързо заради голямата вероятност Гърция да напусне Еврозоната и затрудненията на банковия сектор в Испания.

Не е изключено в измеримо бъдеще търсенето на долара също толкова рязко да спадне, смятат също анализаторите. Това е реалистична прогноза в случай, че на преден план излезе дефицитът на САЩ.  През 2012 год. бюджетният дефицит на страната се очаква да достигне 8,1%. За сравнение в Еврозоната той няма да надхвърли  3,5%.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини