Харманлийски художник краден като Пикасо: след 3 години откриха 3 картини

През 2008 година Каратонев имаше изложба в Хасково

Харманлийският художник Димитър Каратонев спокойно може да се нареди в престижната класация на най-крадените художници, след като през 2009 година апаши задигнаха 30 платна от багажника на колата му.

Днес МВР Хасково обяви,че три от задигнатите платна са били открити. Това станало при обиски в четири жилища в Хасково и Любимец. Проверките били по повод образувано досъдебно производство от 2009 г, когато е подадена жалба за откраднати 30 картини и фотоапарат от лек автомобил в Харманли. Тогава Каратонев натоварил картините си в колата, подготвяйки ги за изложба във Варна, но вечерта неизвестни лица ги откраднали.

След получена оперативна информация вчера криминалистите са претърсили 2 жилища на адреси в жк”Орфей” и улица „Св.св.Кирил и Методий” в областния град и 2 жилища в Любимец на улица „Рила”. В хода на проверката са открити 3 от картините и заглушително устройство за мобилни апарати. Според полицаите, извършители на кражбата са трима 22-годишни младежи и 21-годишен младеж от Хасково, познати на органите на реда.

През 2008 година лондонската организация Art Loss Register състави класация на художниците, които се "радват" на най-голяма популярност сред крадците.

В класацията на първо място е Пабло Пикасо, а на десето - Анри Матис. На второ място е Миро, на трето - Шагал, на четвърто - Дали, на пето е Реноар, на шесто - Дюрер, на седмо - Рембранд, осмото място е заел Уорхол, а деветото - Рубенс.

Поставеният на първо място в класацията Пабло Пикасо е бил изключително продуктивен творец, изпробвал е различни техники. Оттук и големият брой негови откраднати творби в списъка на Art Loss Register - 572.

Няма информация къде точно в престижната класация се намира Митко Каратонев с неговите 30 задигнати платна, но по всякакви стандарти художник, когото крадат, е скъп. Подобна класация в България не е правена, вероятно поради липсата на достатъчно крадени творци.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини