Зоопаркът с нов шеф, нов лопатар и лъв мюсюлманин

С нов е шеф е хасковският зоопарк от началото на месеца. Това е Драгомир Димитров, зооинженер и ветеринарен техник. Той пое поста от предишния началник Георги Щерев, който се преместил в Стара Загора. Там също щял да бъде шеф, но на тамошната „Чистота“.

С новородено еленче започва началническата кариера на Драгомир Димитров. Малкото лопатарче се родило в петък и вече тича в заграденото пространство, определено за елените.

„Искаме да вземем отнякъде павиан. Имаме женска, която се нуждае от партньор“, разказа новият шеф. Той допълни, че сред новите животни в хасковския зоопарк са два муфлона и енот. Взели ги ги от Софийската зоологическа градина на бартер. Оттам искали да ни пробутат и лъв, но хасковлии още обмислят сделката.

„Лъвът е труден за гледане. Полагат му се по 2.5 кг. месо дневно. Хранят се веднъж седмично, поглъщат цялата дажба наведнъж. Но не ядат свинско“, разказва Димитров.

На шегата, че лъвът сигурно е мюсюлманин и религията не му позволява свинско, шефът на зоопарка отвръща, че двете лъвици и мъжкарят се хранят предимно с говеждо, конско, магарешко, вероятно защото е по-близо до месото на антилопите, с чийто вкус са свикнали предците им. Но свинско месо отказвали да ядат.

Крокодилът пък е още по-лесен за хранене – веднъж месечно. Подавали му на края на дълга пръчка по две парчета месо, които крокодилът поглъщал. „Около 3-4 килограма. После цял месец не се храни“, обясняват от зоопарка.

Преговорите със софийските тарикати продължават, но столичани настоявали в сделката непременно да се включи и лъв. Другите животни плюс лъв. А разполагали с доста екзотични животни, на които биха се радвали в хасковския зоопарк.

Хасковският зоопарк е безплатен за посетителите, за разлика от повечето в страната и всяка събота и неделя се пълни, предимно с деца. А те се радват на всяко ново животно.

Тодор Кръшков

Новороденото еленче

Драгомир Димитров
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини