Ремонтът на селските пътища почва от Конуш

Ремонтът на общинската пътна мрежа се подновява след няколкогодишно прекъсване

Общинската пътна мрежа ще бъде ремонтирана, като началото на ремонтите е от село Конуш. Съгласно програмата за ремонт на общински пътища  през 2012-та година, предстои обществена поръчка за кърпеж на трасетата- Конуш-Войводово-Орлово – Мандра и Конуш – Козлец - Мандра – Големанци. Срокът за подаване на офертите е 16-ти юли, класирането на кандидатите-на 26-ти юли. Срокът за ремонтът е 30-ти декември 2012.

За ремонтни работи се предвиждат следните видове: Фрезоване на съществуваща асфалтова настилка, извозване на фрезованият материал на 10 км, доставка, полагане и уплътняване на трошен камък за пътна основа и попълване на банкети, изкърпване на единични дупки и деформации на настилката с гореща асфалтова смес, запълване на фуги между нова и стара асфалтова настилка с битумна емулсия ; машинно полагане на плътен асфалтобетон с дебелина на пласта 4 см; - Машинно полагане на плътен асфалтобетон с дебелина на пласта 6 см., изсичане и изкореняване на храсти, вкл. изнасяне от терена и извозване на 2 км, доставка и монтаж на единична стоманена предпазна ограда, вкл. всички свързани с това разходи, е записано в описанието на предмета на поръчката.

Общата стойност на поръчката е 207 хиляди лева без ДДС. Интересен е начинът на остойностяване на извършения ремонт. Става след двустранно задание, уточни юристът на общината Милена Стоева. От подадените оферти се избира най-изгодната в икономическо отношение. После комисия на общината преценява какво как и колко трябва да се направи по пътя, задава го на фирмата изпълнител, а после го плаща след съответната инспекция дали дейността е изпълнена. Нито грам повече от зададеното предварително.

С други думи, ако са зададени 15 дупки за кърпене, а фирмата изпълни 16, щото просто допълнителната дупка я има, ще бъдат платени 15.

От началото на този месец, общината започна асфалтиране и кърпене на улици в града. За 10-хиляди квадрата асфалт, отпуснатата сума е 263 хил с ДДС.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини