Бареков командирован на морето, отлагат делото му с кмета

Хасковският окръжен съд отложи днес делото, в което водещият в TV7 Николай Бареков обжалва присъда си за клевета срещу кмета Георги Иванов. На първа инстанция Бареков отнесе глоба от 2500 лева, както и да плати цял лев на градоначалника, задето го е оклеветил в пряко предаване от Хасково миналата година. Журналистът обжалва присъдата си от районния съд пред окръжния, но вече три съдебни заседания се отлагат. За първите две той не бил редовно призован.

Пред съдебния състав била депозирана молба от адвоката му Менко Менков, в която се иска отлагане на процеса, защото Бареков бил командирован от TV7 в Созопол за три дни Той обаче държал лично да даде обяснения пред магистратите.

Адвокатът на кмета – Иван Иванов се противопостави на искането. Той пожела да се даде ход на делото, въпреки че журналистът отсъства. „Всеки сам избира своето процесуално поведение. За следващото заседание той отново може да бъде командирован някъде“, мотивира се юристът.

Магистратите обаче приеха, че Бареков отсъства по уважителни причини – към молбата на адвоката му бе прикрепена заповед за командировка. Но разпореди да се изпрати писмо до медията, в което да се подчертае, че при призоваване на служител пред съд работодателят е длъжен да го пусне в отпуск, а не да го командирова. Ако и за следващото съдебно заседание Бареков не се яви заради работодателя, телевизията може да бъде глобена с максималния размер на санкцията, предвидена в закона – 1000 лева. Същата глоба грози и адвоката му Менко Менков, ако поиска ново отлагане на процеса.

Следващото заседание бе насрочено за 20 септември.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини