Безопасните условия на труд нищиха синдикати на кръгла маса в Димитровград

Експертът Кирил Бинев /в дясно/ разясни новостите в законодателството, касаещо безопасните условия на труд

На кръгла маса по проблемите на безопасните и здравословни условия на труд домакинства снощи Димитровград.

Форумът бе иницииран от местната структура на КТ "Подкрепа", а целта бе да се активизира социалния диалог по темата за безопасността на работното място.

"Идеята възникна след изследване на проекта "Подкрепа за достоен живот", разказа единият от лекторите на кръглата маса Кирил Бинев.

Експертът посочи,  че независимо, че в закона е регламентирано правото на здравословни и безопасни условия на труд, на много места в предприятия и учреждения съответните съвети липсват или са създадени формално преди 10 години и не работят.

Повод за кръглата маса са станали и случващите се в последните години инциденти и аварии на много места в страната, както и проблемите, свързани с екологията.

Кирил Бонев подчерта, че в Димитровград по отношение на подобряване условията на труд има добри практики заради работата със завод "Неохим" по различни проекти. Според експертът, тези добри практики могат да бъдат споделени с Общината и други предприятия и фирми.

"Искаме хората да се замислят как се отразя тяхната работа на здравето им, а също и върху здравето на населението тук", поясни още Бинев. И добави, че са важни и мерките, които дадено предприятие взема, за да опази живота на работниците и служителите си.

На форумът присъстваха представители на местната власт в лицето на зам.кметът Росен Кузев, регионалният председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Стефан Димитров, представители на работодателите в системата на образованието, общинският съветник Тодор Тодоров, лидерите на КНСБ и КТ Подкрепа в Димитроград Ангел Димитров и Живко Желязков, председателят на единия от синдикатите в "Неохим" Живко Жеков и др.

Експертът Кирил Бинев е убеден, че добри практики могат да споделят както предприятията, така и местната власт

Dumutrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини