BG абсурди: община разрешава на себе си ползването на собствен имот без пари

Административният съд в Хасково обяви за нищожно решение на Общинския съвет в Симеоновград, с което се дава съгласие общината да ползва безвъзмездно за срок от 5 години Пионерския дом в града. Абсурдното е, че имотът всъщност е частна общинска собственост. С решението си, подкрепено от 8 от 13-те общински съветници, те разрешават кмета и председателя на Общинския съвет да сключат споразумение в този смисъл.

Решението обаче е било спряно от областния управител и внесено в административния съд с искане да бъде обявено за нищожно поради правната си абсурдност.

„С оспореното решение собственикът на имота – община Симеоновград, е учредил сам на себе си право на безвъзмездно ползване, което въобще е излишно и немислимо“, пишат в мотивите административните магистрати, които очевидно са се забавлявали при разглеждането на казуса. „Общината като собственик разполага с правото да го ползва и то без въобще да се поставя условие за възмездност. Да се възприеме тезата, че собствен имот може да се ползва възмездно, или че за това ползване е необходимо нечие съгласие, би означавало, че за да ползва своя имот, собственикът следва да плаща за това сам на себе си. Което е правно абсурдно“, заключават съдиите.

„Това решение е до такава степен лишено от законова опора, че го опорочава до степен, обуславяща прогласяването на неговата нищожност“, пише мотивите към решението на административния съд.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини