Международен протест на пътя през Книжовник, спряха движението за час

Книжовник се вдигна на бунт, заради пътищата

Хасковското село Книжовник се вдигна на бунт срещу проядените си от дупки пътища. Няколко десетки местни жители застанаха насред разбитото платно на входа откъм Стамболово и разпънаха плакати, с които настояваха институциите да се вземат в ръце и им оправят улиците. Особено главната, която стои разбита вече 4-та година, след полагане на канализация. Дупките системно разбиват колите на пътуващите по нея, а в опит да ги избегнат, шофьорите често минават през подобието на тротоар и застрашават пешеходците.  

Любопитното е, че в протеста се включиха и чужденци, избрали да се заселят в региона. Англичанинът Мартин Смит, за когото ви разказахме в предишния ни репортаж, развя плакат и застана с тялото си пред идващите автомобили. До него се нареди и баварецът Раймонд Хьорман, наскоро заживял на семейни начала с Невена Алеманова от Стамболово. И двамата изразиха възмущението си, че никой не обръща внимание на нещастието на хората. Ако такова нещо станело в Европа, падали глави на управляващи. 

Гледката бе наистина покъртителна-80 годишни баби и дядовци тропаха с бастунчета по пътя срещи идващите коли и тирове. Пътя през Книжовник е главната артерия по която минават тежкотоварни автомобили в посока Стамболово. Куриозното е, че част от камионите са ангажирани в ремонтирането на пътищата в община Стамболово. И мимоходом доунищожават останалото от пътната настилка на Книжовник. 

Именно наличието на чужденци позасрами велия в началото протест. Невярвайки, че нещо ще се промени, местните не проявиха желание да се пържат на безмилостното слънце. Пък и кметицата Зорка Даскалова точно днес избрала да излезе в отпуск. Излагацията пред чужденците обаче ядоса хората и те полека лека взеха да се стичат и блокираха пътя. Макар че светкавично се оформи опашка от автомобили, шофьорите влизаха в положение и заедно с протестиращите псуваха управляващите.

Иронията бе, че точно днес служители на хасковският "Екопрогрес" тръгнаха да запълват дупките с чакъл. Работниците не знаеха за готвения протест, казали им да пълнят дупки и те пълнеха. Проблемът бе, че чакъла за нула време ще бъде избутан от 40-тонните камиони минаващи през селото и на практика от него няма да има „файда“, както се изразиха селяните. Такива акции те вече виждали нееднократно. 

Положението с пътищата на Книжовник е като сцена от театър на абсурда. През 2007-ма година започва полагането на канализация под селото, планът е да бъде изградена и пречиствателна станция. Проектът на стойност 5.5 млн се финансира от държавния „ПУДООС“. Превеждат се 1 млн и парите свършват, проекта остава недовършен. Съответно, община Хасково не може да го приеме и го пусне в експлоатация, заради което пък Агенция пътна инфраструктура не може да си влезе в правомощията и асфалтира държавния път, каквато се явява главната артерия през книжовник за Жълти Бряг и Стамболово. От фирмата, полагаща канализацията през Книжовник, хасковската „Марчела 90“ обясниха, че точно по главния път вече няма да се работи и съответно АПИ може да си асфалтира. С това обаче не са съгласни от Пътното, които твърдят че нямат разрешение от общината. Общината пък настоява, че  „Марчела 90“ първо трябва да си оправи пропаданията на пътя. Собственикът на фирмата Златко Марчев обаче контрира, че го е правил вече два пъти, включително и асфалтиране, но не може сторителна фирма да се използва като поддръжка. Обектът му бил платен и той вече нямал отношение към него. 

Излиза, че никой няма отношение към хората от Книжовник. Отношение се появява само като идват избори, горчиво съжаляват селяните, които преоткриха мъдростта на Алеко отпреди 100 години- “Всички са маскари“. 

В Книжовник обаче не се задоволяват само с констатацията. Подкрепени от съседните Жълти Бряг и Стамболово, те се заканват да продължат с блокадите на пътя, ако никой не им обърне внимание.

Г.Христов

Леля Милка от Книжовник първа даде пример как се спират колите. Зад нея е камионът на Екопрогрес, изпратен да пълни дупките
Бабите застанаха на барикадата
Младите влязоха в спор с шофьорите
Протестът полека лека набираше скорост
Англичанинът Мартин Смит, чиято кола бе повредена от пътя, даде пример за гражданска съвест
Немецът Раймонд Хьорман и приятелката му Невена дойдоха специално от Стамболово
Така изглеждат оправените дупки през селото
Които едва ли ще издържат дълго на натоварения ежедневен трафик
През Книжовник минават тирове, строителни камиони, включително и камиони с опасни товари, като този с метан/на заден план/
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини