Стефан Димитров:Здравната политика у нас не подкрепя димитровградската болница

Председателят на ОбС Стефан Димитров направи разбор на предстоящия дневен ред на сесията в четвъртък

Здравната политика в България не е насочена в помощ на болницата в Димитровград. Това заяви на среща с медиите днес председателят на Общинския съвет Стефан Димитров.

Той коментира точките в проекта за дневен ред на предстоящата сесия на 28  юни. В една от тях се настоява за отпускане на заем от 180 000 лв. на МБАЛ "Св.Екатерина", който да бъде осигурен от бюджета на общината. Сумата отговаря за неразплатените към момента от Здравната каса заработени суми.

Искането е заради финансовите проблеми на здравното заведение, чийто делегиран бюджет, според Димитров, не отговаря на обема извършена дейност.

"Към този момент нямаме положителна нагласа от страна на РЗОК, така, че да бъде увеличен бюджета на болницата ни", смята шефът на ОбС. Той припомни, че в последните месеци "Св.Екатерина" обслужва повече пациенти, променила се е и нагласата на работещите там лекари.

В бъдеще съветниците трябва да помислят и дали болницата ни да има отделение от второ ниво или да имаме здравно заведение с положителен финансов резултат, убеден е Димитров. "Ако имаме отделение второ ниво парите няма да стигат, заради лимита от Здравната каса и предоставените от там средства", заяви още шефът на ОбС.

На сесията този четвъртък ще влезе и точката за избор на зам.председател на местния парламент. Както вече стана ясно, предложението на Стефан Димитров е този пост да заеме съветникът от БСП Димитър Петров.

На последното заседание на ОбС през май точката бе оттеглена, защото правилника, в който е залегнал избор на зам.председател се обжалва от Областния управител в момента.

"Докладната е разгледана в ПК по законост към местния парламент. Не мисля, че това, че върви обжалване на определени текстове може да попречи да се работи по правилника като цяло", заяви Стефан Димитров.

Той потвърди отново, че най-удачен вариант за заемане на този пост е именно Димитър Петров.

На заседанието на 28 юни общинарите ще дискутират още и правила за избор на директорите на Общински предприятия, прекратяване на процедурата по отдаване на концесия на басейн "Миньор" и дискотека "Кораба" и отдаване под наем на помещение на Дружеството на димитровградските дърворезбари.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини