Божидар Димитров откри скелет на русалка

В „Стандарт” разпитват министъра на просвещението дали няма да ни станат много професорите, след като Законът за академичните звания и степени даде право на вузовете сами да ги издигат. Игнатов вика: „За мен е важно качеството на хората, които се издигат. Естествено, за да имаш един Айнщайн, това изисква да има среда - да има много други, които не са Айнщайн.”

Това го цитираме специално за Андрей Райчев, за да види как се изразяват възпитаните и културни хора. А не като него да говори като некой рогач: „За да имаш един истински учен, трябва да храниш и десет боклука. Понякога се налага да храниш сто. Такива са природните условия за производство на интелект.”

Ако наистина законите са такива, то ние имаме между 200 и 2000 учени. Останалите са боклуци. Докато според министъра ние можем да имаме един Айнщайн и много други, които не са Айнщайн. Кога обаче ще го родим този Айнщайн, не мога да ви кажа. Също не мога да кажа дали от културният изказ на министъра ще поизтекат някои добрини за науката.

Ама и колегите много възпитано се държат с него. Изобщо не го питат за оная простотия с проекта за Закон за предучилищното и училищното образование, с която ви запознахме наскоро. Дето се казваше, че „оценяването е процес на поставяне на оценки”, „вечерното обучение е обучение, което се провежда вечер” и други такива прозрения. Щеше да ми е любопитно какво мисли министърът за това, ама като не са го питали, той няма как да се произнесе непитан.

Пък от Атака искат оставката на културния (извинете!) министър Вежди Рашидов, щото псувал и говорил на турски с гости от Анкара. Разпространили клип, на който се чува как Веждито, застанал сред официални лица под герба, казва: „Мите, Митовски, къде си бе? Ела бе, д...ба".

Не съм учуден. Имаше наскоро един такъв действителен случай. Един гражданин объркал телефона.

-Ало, ВиК ли е?

-Какво ВиК, бе, да ти е.. п...... м...... недокла...  да ти е..! Тук е министерството на културата, бе, простак с простак!

Ама да не ви излъжа, да не беше виц това…

Псувал?! Голяма работа! Вие какво искате, бе, да кълне ли? Вие ако чуете Бойко какви ги реди на изключен микрофон…

Докладът на Инспектората на МЗ за золумите в „Пирогов” показал, че за три години медицинската сестра Неля Стойчева заработила 110 277 лв. бонуси. От клиниката по спешна неврохирургия взела 30 284 лв., от детска травматология  4126 лв., по линия на чужденците, които се лекували в „Пирогов”, взела 53 683 лв., по друга някоя вратичка взела още 22 184 лв.

Изобщо докарвала си средно по 3 000 лв. което, пише „Стандарт”, било повече, отколкото получили много лекари. Може, но дали всички лекари могат това, което Неля може? В същност, ние тази Неля не я знаем коя е и каква е. По-специално млада ли е, хубава ли е... Но знаем по принцип как стоят нещата. Правят ли докторите всичко, което прави една сестра? Не, нали? Тогава? То, викат, че безплатен обяд нямало, та какво остава за по-тънките работи.

Работата на сестрите е трудна и дори опасна. Да. Според статистиката медсестрите са най-насилвани в България. Докторите системно им скачали. Не че обвинявам и докторите, де... И тяхната не е лесна. Представете си само: нощно дежурство, народът навън яде, пие, пее, и ходи да повръща в «Пирогов»... Еле па ако е некой светъл празник... Седи докторът трезв като краставичка и почти толкова кисел и изведнъж се появява тя в ефирна, полупрозрачна бяла престилка с едва забележими прашки отдолу! Ми то човек от желязо да е, пак няма да устои...

Та пак казвам, Неля не я познавам, но парите си с труд е заработила. Зер е лесно да обслужваш 3-4 отделения?

Пък във Фейсбук се появила снимка на Божидар Димитров клекнал до новооткрит скелет на Русалка. Чудех се след вампира какво ще открие и имах разни предположения, но за русалка не допусках. Щото за сега няма научни доказателства, че русалките са съществували. През 1842 г. в САЩ известният шоумен Ф. Т. Барнъм съобщил, че край архипелага Фиджи е уловена морска сирена. И я изложил за разглеждане в музея си. Е, после се оказало, че тази сирена е ювелирно изработена в Япония от глава на маймуна и тяло на риба... И от тогава, ако не всяко лято, то през лято се открива сирена...

Абе, казвал ли съм ви за един в Пазарджик, дето откри скелет на кентавър? Ама не кон, а магаре кентавър. От времето на древните траки. После се разбра, че като малък бил падал в киреча, та оттогава правел разни открития…

Стана малко за подигравка Божо с тия вампири, но, според нас, напълно неоснователно. Подиграваха го неуки хора, които не знаят че в канадския университет "Виктория" има цял курс по вампирология. Да! Студентите изучават как да употребяват черна магия, огледала, свещена вода, кръстове, историята на Дракула и т.н. Когато става дума да се вземат парите на простите, всички средства са разрешени. Припкаха ли сега чужденците да гледат вампирите? Припкаха. Какво повече?

Те и за мощите на Предтеча го бъзикаха, но, резултатите от  въглеродния и ДНК анализ, направени в Оксфорд и Копенхаген, показват, че  мощите са на човек, живял през I век в Близкия изток. Което съвпада с евангелското повествование за Йоан Кръстител.

Разбира се, по същото време са живели доста хора в Близкия изток. И всички те са имали мощи... Но поне се доказа, че костите са на човек, живял по времето на Христос.

Пенсиите, вчера, 24 юни, беше Еньовден. На този ден Св. Еньо почвал да си кърпи кожуха, щото слънцето се обръща вече към зимата. Айде почвайте, че колко има да кърпите…

Ще кърпите, като немате акъл! Според НСИ в момента българите на възраст над 65 г. били 1.4 млн. души. Това прави 28.7% от хората в трудоспособна възраст. Но понеже населението скоро ще падне под 7 млн., а вие ще се увеличите на 1.5 млн., делът ви рязко ще се увеличи. През 2030 г. прогнозите били българите да останат 6.5 млн., а пенсиите да станат над 2 млн. Пенсиите, вий сте сила, бе! Можете да бъдете най-голямата организирана сила, ако се организирате, де… Ама вие никогаш нема да се организирате! Затова казвам, че нямате акъл! Не за друго. Видяхте ли какво направиха младежите? Хем колко млади са останали в държавата… И Бойко се натакова! (Така вика Мая Манолова) Ами ако вие се явите на Орлов мост в цялата си маса и сила?!

Е, нали все за нещо трябва да си говорим…

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини