Изритват търговците на спорт от детските градини

Децата ще спортуват безплатно

Края на практиката да се предлагат спортни занимания срещу заплащане в детските градини, ще дойде с програмата „Спорт за децата в детските градини” на Министерството на физическото възпитание младежта и спорта. Тя предвижда безплатно спортуване чрез проекти спечелвани от лицензирани спортни организации и клубове. Осигурени са 200 хиляди лева, с които трябва да бъдат обхванати 1500 деца в страната. Градините са партньори в програмата, дори старши, защото закупените по проектите спортни пособия ще остават за самата забавачка. Всеки отделен проект е до 10 хиляди лева- 40 % от тях ще отиват за хонорари, другите 60 % за уреди и спортни пособия.

Внедряването, развитието и оптимизирането на двигателния режим на децата е ключово за тяхното правилно израстване, смятат експертите на Спортното министерство. Програмата е и в контекста и на Националната стратегия за развитие на спорта в периода 2012-2022. 

Безплатни занимания, е съществената разлика със сегашната практика, посочва замминистърът на спорта Иван Ценов. И сега в детските градини се спортува, но заниманията са платени и не всички деца могат да участват, а само тези които имат финансова възможност. Което пък създава и неприятно социално разслоение още от най-ранна детска възраст. 

Втората ключова разлика е,че за проектите могат да кандидатстват само лицензирани клубове и спортни организации, които ще провеждат дейността си в самата детска градина. Досегашната практика позволяваше на всеки „клуб“ или „школа“ при постигане на договорка с директора, да правят селекция за своя клуб или предлагат занимания, срещу еднолично определяна от тях такса. В някои градини/ и училища/ дори не се допускат конкурентни клубове или представители на цели спортове. 

Бенефициентите на новата програма обаче ще получават разрешение от министерството на спорта, а не от самата детска градина. 

С проекти по програмата може да се кандидатства до 30-ти август, а самата програма стартира от 1-ви ноември тази година и е със срок от 6 месеца.   

Подробности по програмата може да видите в сайта на министерството на физическото възпитание и спорта.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини