Хасковлии пропищяха от гъсеници, общината почва спешно пръскане

Хасковска гъсеница пасе

Огромен брой гъсеници и листни въшки нападнаха дърветата в Хасково. Всяко второ дърво в града е „опасано“ от листогризачите. Според експерти на горското, дърветата вероятно ще се възстановят, но пръскането срещу тях вредителите е наложително. 

Хасковлии недоволстват и от чисто битовите проблеми, които гадинките им причиняват. Читателски сигнали от различни точки на града свидетелстват, че гъсеници падат върху глави и вратове при обикновено движение по тротоарите. Заведенията, които са в парковете пък предлагат допълнителен артикул-кафе с гъсеница. Читател представил се като Христо сподели, че получил добавката в питието си, докато наблюдавал внучката си в хасковски парк.

Още по забавно в кавички е положението в хранителен магазин на улица „Христо Ботев“. До него има дърво и при всяко влизане на клиенти, магазинът се „посещава“ и от гъсеници. Случва се да почнат да лазят по витрините, което не ни препоръчва в очите на купувачите, коментира собственикът. 

От община Хасково предприемат спешни мерки след направен оглед на проблемните места в града. Поръчан е препаратът Дипел, който ще пристигне утре. Най-късно вдругиден ще започне третирането на най-засегнатите райони. Вероятно ще се пръска в ранните часове на деня, макар препаратът да е абсолютно безвреден за хора , уточняват от общината. През май администрацията предприе пръскане срещу гъсеници и листогризачи но само над парк Кенана, каквато е обичайната практика. По изключение тази година се започва и третиране на зелените площи в града. 

По данни от горското пък, близо 20 хиляди декара гори в региона са засегнати от гъсеници. Дърветата ще са възстановят, няма много пострадали овошки. Напастта удари тази година заради влажното и впоследствие много топло време, което способства техния каламитет/рязко размножаване/, твърдят агрономи. 

Според тях основните видове вредители са гъсениците от които се появява така наречената бяла американска пеперуда. Налице е и огромен брой кафяви пеперуди, но по същество те не са вредни. Дори и да бъде напръскано сега, тази година дърветата няма да бъдат спасени, но ефекта ще се почувства следващата година, сигурни са агрономите.

Г.Христов

Паяжини от други вредители по листата са обхванали хасковските дървета
Гъсениците са от различни видове

На места режат клоните на дърветата, но това не помага
Някои дървета вече са увредени сериозно

Общината обикновено пръска само на Кенана
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини