Мандра „Бяла мечка” дължи 50 бона за заплати

Заплати в размер на 50 000 лева дължи на работници фалиралото млекопреработвателно предприятие „Бяла мечка” в Минерални бани. Това съобщи пред журналисти главен инспектор Красимира Стоянова от „Инспекцията по труда” в Хасково. Част от служителите в мандрата не са взимали възнаграждения от 13 месеца. Изплащането на заплатите на други спряло от юли миналата година.

Мандрата трябва да брои и 24 700 лева на трудовата инспекция за наложени глоби. Проверки са констатирали нарушения и на фирмата са съставени 8 акта. Единят за неспазване на здравословни и безопасни условя на труд, другите са за административни нарушения.

Заради неизплатените заплати преди два дни 21 от работниците в мандрата са подали колективна жалба в Инспекцията по труда. Мандрата затвори миналата седмица.Тя има неизплатени задължения не само към своите работници, но и към банка.

Първият сигнал за неплатени възнаграждения е подал работник през 2011 година. Собствениците му дължали заплати в размер на 4 090 лева. Оттогава насам инспекторите са издали редица предписания, които обаче на са изпълени от работодателите.

165 проверки са извършили трудовите инспектори през месец май, каза още Стоянова. Констатирани са 656 нарушения. Съставени са 68 акта за администратвни нарушения, 50- по Кодекса на труда. 55 са влезлите в сила наказателни постановления в размер на 25 200 лева.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини