Забраняват груповия отстрел на дивото прасе

Без квалификация, тези хора стават бракониери

Груповият отстрел на дивата свиня ще бъде забранен на ловците в най-скоро време. Едрият дивеч ще може да се стреля само и единствено ако притежателят на чифтето има квалификацията на подборен ловец. За което трябва да положи допълнителен изпит. Това анонсира шефът на хасковските ловци Милко Андонов по повод тазгодишните изпити за авджии. Оказва се че тази година няма и няма и да има приемни изпити на нови членове, защото всички места по ловните дружинки в областта са запълнени. За сметка на това, в началото на май се е провел изпит за подборни ловци. 60 души от Хасково, Кърджали, Пловдив, Първомай са получили квалификация за законна стрелба по сърна, елен, лопатар, глухар и дива свиня. 

В момента в България дивата свиня се ловува от всеки законен ловец. Според Милко Андонов обаче сме единствената държава в Европа с подобен режим, навсякъде дивото прасе е част от подборен лов. „Много скоро и тук ще стане така“ потвърди Андонов. Затова из страната вървят интензивни изпити за повишаване квалификацията на ловците. Авджиите, които не го направят, ще могат да гърмят само по зайци, яребици, бекаси и други пернати. 

Новият изпит също ще струва пари, макари и не толкова, колкото приемния. За правото да носиш чифтето се плащаше над 600 лв, за правото да гърмиш по диви свини и сърни-не по-малко от 250 лв. На изпит за подборен лов обаче имаш право да посочиш само две породи едър дивеч. Ако искаш да стреляш по повече, още 250 лв и т.н. 

Ловците бяха наясно със ситуацията и реагираха бодро. Всички сърни и прасета ще бъдат гръмвани само от квалифицирани ловци, обещаха те. Другите ще загиват от естествена смърт.

В момента в Хасково има 1600 квалифицирани ловци. От тях подборници са около 500. Процентът е още по-малък за останалите общини, макар там също да има хиляди авджии- около 800 в Димитровград, 1280 в Харманли и 540 в Свиленград.

Г.Христов

Глиганите са гордостта на всеки авджия. След няколко месеца-не на всеки
Прасета се гърмят във всички общини в региона. На снимката-трофея на александровската ловна дружинка
Тази година приемни изпити за ловци нямаше
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини