500 деца учат цяла година в строяща се сграда

СОУ "Желязко Терпешев" най накрая се ремонтира

Близо 500 деца от любимешкото СОУ „Желязко Терпешев“ са обитавали цяла учебна година в сграда, която е била обект на строително ремонтни работи. Училището изпълнява проект за енергийна ефективност, финансиран от ЕС, на стойност 1 млн 160 хил лева. Проектът уж щеше да бъде завършен до 15-ти септември миналата година, по разчетите на предишното ръководство на общината. В крайна сметка е бил приключен едва днес, съобщиха официално от новото ръководство на общината. Но ремонтът все още няма акт 16, с други думи не е въведен в експлоатация. Част от ремонта е и изцяло подменяне на парната и котелна инсталация. Която излиза, че също е работила без разрешително за експлоатация. 

Кашата в „Желязко Терпешев“ лъсна в края на август 2011-та, когато се появи реалната опасност да не започне новата учебна година. Дни преди началото и, стаите бяха разбити, чиновете липсваха, а коридорите бяха затрупани със строителни материали и отпадъци. 

За състоянието на школото тогава вижте ТУК. Накрая учебните занятия все пак започнаха и са вървели цяла година паралелно с неудобствата предизвикани от мащабния ремонт. 

Проблемът бе потвърден и от директорката Мария Станкова. По думите и, всичко започнало с мегаломанската амбиция на предишното ръководство на общината, да приключи двугодишен проект в рамките на три месеца. За това се зарече и тогавашният замкмет Михаил Димитров. Нещата не само не станали, но и ремонтът бил изпълняван крайно незадоволително. Външната изолация например не била захваната с никакъв цокъл и опирала направо в пръста. При подмяната на парната инсталация пък, половината от професионалните работилници в гимназията се оказали без парно и на практика станали неизползваеми през зимата. Въпреки това, вече са преведени междинните плащания, а общината е теглила кредит за да преведе последните 250 хиляди лева на строителя, защото ремонтът все пак е завършен в срок.

Много любопитно стана, когато пожелахме да научим кой е строил. В качеството си на директор г-жа Станкова обяви, че не знае кой ремонтира школото и. От октомври миналата година, дамата е и председател на общинския съвет в Любимец. В качеството си на общинар, тя не бе наясно и на кого общината ще превежда пари за извършения ремонт. След консултация с кметът Анастас Анастасов, все пак бяхме информирани, че проектът се изпълнява от обединение на фирми с абревиатурата ДЗЗД. Материално отговорно лице бил някой си Тодор Георгиев от София. Всички фирми в обединението били софийски, а пряк координатор на ремонта бил инж. Юлиан Димов, посочи кметът Анастасов, но ни информира, че човекът в момента е в чужбина. Кметът не смятал да търси неустойки за неточности по ремонта, понеже това било работа на възложителя-предишното ръководство на общината. 

Въпреки възраженията си, от училището бяха доволни, че всичко е вече свършило. 

„Да ми се махат от главата за да мога да оправям след тях“ завърши бойно директорката г-жа Станкова.

Г.Христов

Кметът Анастас Анастасов
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини