Боб плакия от Александрово грабна първо място в готварски събор

С качамак и триена каша се представиха в готварския събор жените от Злато поле

Бобът -плакия от хасковското село Александрово е ястието, което победи в първото издание на готварския събор в димитровградското село Райново.

Журито, в което влизаха професионалните готвачки Минка Нанева и Златка Делчева, и кметския наместник Митко Желязков определи типичната българска манджа като най-вкусена и добре приготвена.

Снощи в димитровградското село среща си дадоха майсторки на различни ястия от региона. Сред представеното бе характерната за Райново френкова манджа, пиле с булгур, катми.

От Симеоновград донесоха рибена чорба от сомова глава, а Долно Белево се "бориха" с дърпана баница, каварма, бърканица и катми.

Съседното на Райново Злато поле се изявиха в събора с типичните за региона качамак и триена каша, която бе непозната за младото поколение на празника.

Гостите от Долно Белево пристигат на събора

Повече от четери часа продължи готварския събор снощи, гост на проявата бе депутатът от Хасковски регион Катя Чалъкова. Кметският наместник на Райново Митко Желязков обясни, че идеята е да се съхранят характерни за региона ястия, които никой до сега не е описал и запазил.

Вкусен качамак опитаха гостите на събора
Дърпана баница омая с качества журито на надпреварата
От името на домакините в състезанието участва Златка Братанова, която готвеше в двора си ориз с дроб

Долнобелевската група зарадва журито и гостите с дузина манджи

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини