Вирус вкара в болница десетки деца за 2 дни. Преглед на регионалния печат

"Летен вирус прати 21 деца в болницата за два дни" чело на "Хасковска Марица". Ентеровирус с висока температура, диария и повръщане вкара в Педиатрията на МБАЛ десетки деца. Други са приети в инфекциозно отделение. Понякога при заболелите се появяват и обриви. Прословутият Ентеровирус 71 за който вече информирахме, е разболял близо 100 деца. Дежурните кабинети през почивните дни са препълнени от малки пациенти, джипитата през седмицата са претоварени. Притеснителното в случая е не толкова лятното вирусче, което протича по позната клинична картина, колкото възможността за усложнения. А усложнението е менинго-енцефалит, достатъчно стряскащо за да изкара акъла на майките. Така нареченият вирусен менингит не е толкова опасен като бактериалния, но се забелязва много по-трудно, защото симптомите са като на грип. Затова паникьосаните родители настояват за специализиран преглед дори, когато детенцето им вдигне малко над 37 градуса температура и демонстрира характерната отпуснатост.

"Барове с актове за нелегална музика". първата в Хасково проверка за нелегална музика завърши с десетки актове на заведения, които пускат записи без да са сключили договор с двете специализирани фирми "Музикаутор" и "Профон". Тия двете трябва да защитават авторските права, както на Мадона и Бритни Спиърс, така и на Печенката да речем. Поредния кошмар за ресторантьорите след всевластната Никотинова полиция.

В България отговорът за всеки бизнес са глоби в различни направления.

"Командироват 20 митничари от страната на Капитан Андреево", водещо на 3-та страница. 20-те от страната са уж за да поемат завишения гастарбайтерски трафик през лятото. За много свиленградчани, това е начин да се пресекат корупционните схеми на тамошната митница, с която Свиленград се прочу в страната. Първо, една митничарска смяна бе изловена с 15 хиляди лева подкуп. После на теста за лоялност се издъниха 90 % от митничарите. Накрая се оказа, че обучаваните на честност митничари връщат контрабандна стока обратно вместо да я задържат. Вместо да глобяват за държавния бюджет.

Виж, ако трябваше да глобяват за своя бюджет, няма връщане.

"Иракчани търсят контакт с хасковски фирми". В хотел "Ретро" щял да се проведе бизнес форум с участието на 18 иракски фирми.

Звучи като: виетнамци предлагат научни разработки.

"933 осмокласници щурмуват 46 паралелки" водещо на втора страница. Почна кандидатстването/по диплома/ на 8-класниците. В Хасково се отварят нови специалности-на лозаровинар и агроеколог. Офертите са на селскостопанската гимназия, бившето ТМС. Единстевното място където ще има нещо като изпит е в паралелката по музика в димитровградското СОУ "Васил левски". По рано и хасковската Икономика правеше изпит, но липсата на деца отмени пресявката. Просто нямаше измежду какво да се пресява.

"Чакат военният министър за рота Кабул". Но май няма да го дочакат. Аню Ангелов има по-важни неща отколкото да изпраща някаква си рота в Афганистан. Нищо че хасковските миротворци са гръбнакът на българският военен контингент в размирната държава, а именно такива мисии изграждат военната ни репутация пред света.

Пък и току виж го глобят ако дойде в Хасково. Вчера хасковския съд отмени глоба на кмета за Армията с мотив, че не била наложена на физическо лице. Какво по физическо, от един министър, при това хасковлия.

"ТВ за хилядарка 6 месеца чака 3 D очила за 129 лв" , чело на "Новинар юг". Пенсионер от с. Брод си купил от "Техномаркет" Димитровград  3D плазмен телевизор на промоция, за 1059 лв. Обаче 6 месеца вече чака да му доставят очила за 129 лв, без които на практика не може да се ползва телевизорът. Пенсионерът се изжалвал на комисията за защита на потребителя, с напълно резонното искане гаранцията да му почне от момента на доставка на очилата. От КЗП започват проверка по случая. Позицията на Маркет-а я няма, защото както е характерно за големите вериги при проблем,  управителят е в отпуск, а заместникът му приема стока например.

Такъв пенсионер пък може да се пожелае на всяко внуче. Друго е когато дядо ти има пенсия за 3D телевизор.

"Днес излиза второ класиране на седмокласниците". 51 са незаетите места в областта. 15 от тях обаче са незаети още след първото класиране-тоест за тях няма желаещи и остават непопълнени. Евентуално може някое място да се заеме при третото класиране, което се прави отначало-без значение от посочените преди желания.

"Отмениха глоба на военните за стената убиец на Ком". Кметът Георги Иванов глобил военните с 5 000 лв заради немарливото отношение към стената убиец на ул. Ком. За тази стена медиите се разшумяха през ноември миналата година и предупредиха че аха-аха да падне. Кметът проверил ситуацията, убедил се че нещата са зле и предписал на военинте да направят нещо по въпроса. Оттам обещали, като дори поискали удължаване на дадения им срок. През февруари тази година, стената взе че падна по протежение на десетки метри. Стотиците тухли не убиха никой, по простата причина че се срутиха милостиво рано-4.30 сутринта. Повторната проверка на общината установила, че нищо не е пипнато по оградата и кметът наложил максималната глоба от 5 хиляди лева. Съдът обаче я отменя, както заради некадърно написан акт, така и защото била за юридическо лице, а трябвало да е за физическо.

Както вече предложихме по-горе, ако министър Ангелов дойде днес в Хасково, да бъде използван за физическо въплащение на Армията и бъде награден с една глоба.

Стената на ул. Ком преди години се срина върху две момичета, едното от които почина по-късно в болница. Проблемът не е от вчера, но така и не се взимат мерки.

"Темида спря продажбата на закритото училище Христо Ботев". Губернаторът Ирена Узунова стопира скандално решение на Обс от 30-ти март. С него, с лека ръка, 28 съветници гласуваха продажба на закритото школо, въпреки че Законът за народната просвета изрично забранява подобни имоти да се ползват за нещо друго освен за образование. А в докладната за продажба, няма и дума за образование-просто продадено! Освен това не е доказана отпадналата необходимост за тази сграда, мотивира се още областанта управителка.

Уж заради отпаднала необходимост, преди години бяха закрити и продадени някои детски градини в Хасково. В момента забавачките се пръскат от деца и се принуждаваме да отваряме нови градини. Далновидно.

"Марияна Стаматова с принос към турския хандбал". Шефката на женското направление на този спорт у нас бе почетена от комшиите за принос в развитието на турския хандбал. По-скоро на плажното му направление. ХК "Хасково" бе един от първите на Балканите който почна да играе плажен хандбал, при това в турция. Турнетата по бикини помогнаха на "Хасково" да трансферира някои свои състезателки в турско.

Това бе по-интересното от днешната преса.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини