Пернишки крадци върлуват в хасковско. Преглед на регионалния печат

"Пернишки взломаджии върлуват из региона" съобщава "Новинар юг". Перничани се придвижвали със собствен транспорт до село Горски извор, а от там хасковските им ятаци ги настанявали на квартири в областния град и ги снабдявали с информация. От неофициални, но отлично информирани източници, вестникът научил, че въпросната банда извършила удара със златната каса на хасковският текстилен бизнесмен Ерол Саид. Ударът бе в края на миналия месец. По стълба било проникнато в дома на Саид и задигната метална каса. В нея имало злато и 50 хиляди лева. Предполага се, че същите крадци са извършили кражбите и в 4-ти стопански двор, когато бяха взломени два апартамента на фирма за производство на електрически скари в областния град. Тогава пак имало катерене по терасите и взломяване на врати.

"Вдигат третата десетка в Бисер"-чело. Най-късно в понеделник започва изграждането на третата десетка къщи за пострадалото от наводненията харманлийско село Бисер. Изпълнител ще бъде отново фирмата, която стартира изграждането на първите домове-"Балканстрой". Втората десетка бе правена от фирмата на общинският съветник от ГЕРБ Антон Иванов, който се съгласил да работи на най-ниската възможна цена 74 038 лв. Това е цената на най-често избирания от хората типов проект "Аврен 4 А"-едноетажна къща на площ 108 квадрата. Днес премиерът Бойко Борисов ще идва да инспектира как вървят работите в Бисер.

Б.Б. ще инспектира и как вървят работите в Симеоновград. От вчера там "Почнаха ремонта на пътя убиец". Фирма отстранява паважа по печално известната улица "Съединение", където загинаха 6 деца на миналия Великден. Паралелно с ул. "Съединение" ще върви ремонта и на съседната ул. "Роза". Двете отсечки трябва да бъдат канализирани и преасфалтирани. Кой знае кога щеше да стане това, ако преди няколко месеца лично Б.Б. не бе разпоредил общината да намери пари и ремонтът да почне. Новият кмет на Симеоновград Пейчо Стайков успя да се справи със задачата.

"Лада се нацели челно в стълб, жена ранена". Брат и сестра от минерално банското село Боян Ботево катастрофираха нелепо на пътя за Болярово. С малка скорост те се завъртели и се забили челно в стълб. 58-годишната жена е със счупено бедро. Версиите за катастрофата се люшкат от спукана гума/дори две от страната на удара/ до несъобразена скорост, която е любимата формулировка на полицаите. Несъобразена може да са дори 20 км в час, ако е станал инцидент. В акта тази формулировка се измерва с минимум 100 лв глоба.

"Пожар овърша 300 дка жито". В началото на жътвата пламнаха житните блокове. 300 декара пшеница на двама земеделци от Димитровград, стана на пепел от внезапен и неясно как възникнал пожар.

"Ситроен се чукна в камион с военни музиканти". Вероятно причината е несъобразена скорост и неспазване на дистанция. Инцидентът е станал на бул. Раковски, веднага след тържествения парад с който се изпращаше хасковска рота в Кабул.

"Хасково прати 212 рейнджъри да пазят Кабул". Мисията ще е последна за България в размирен Афганистан. За да изпрати ротата, сформирана от местни военнослужещи, в Хасково пристигна началникът на генщаба на БА ген. Симеон Симеонов. Замкметът на Хасково Минко Ангелов пък връчи знамето на града на бойците, за да го побият в базата в Кабул. Българският военен контингент в Афганистан ще бъде под белгийско командване.

"Туристи бранят хижите от нов закон, чело на "Хасковска Марица". Поклонниците на организираният туризъм у нас, скочиха срещу поправки в Закона за физическото възпитание и спорта. С него се дава право туристическите хижи в страната да бъдат давани на концесия за 20 години. В момента един храноден/нощувка плюс пълен пансион-закуска обяд и вечеря/ излиза 25 лв. Туристите се опасяват, че тия пари няма да им стигнат само за нощувката, ако хижите се превърнат в хотели и СПА центрове. 190 са хижите в страната, повече отколкото в целия балкански полуостров взети заедно. Те се ползват най-вече от планинари, катерачи и организирани посещения на ученици. Някои се стопанисват от туристически дружества, други от общините и държавата. На територията на хасковско има 4 хижи-много оборотната "Аида" на едноименния връх, хижа на Кенана стопанисвана от местната фирма Монолит, в Книжовник стопанисвана от екс-кмета на селото Наско Колешев и хижа Габера в парк "Пеньо Пенев" в Димитровград.

"Подпалиха колата на търговец в Хасково"-над главата. БМВ-то на магазинер от кв. Каменни пламна в 4 часа вчера сутринта. Колата е умишлено запалена, макар още да не се знае от кого. Огънят захванал и паркирания наблизо Пасат, пак на същия собственик. Почти по същото време в другия край на града пламна и изгоря Фолксваген Голф 3 на 23-годишен младеж. Полицията издирва извършителите.

"Компенсират бедните за поскъпналия ток". Помощите за отопление, които се отпускат на социално слабите ще скочат от 289 на 328 лв за 5-те зимни месеца. Това трябва да компенсира поскъпналия ток, изчислило социалното министерство.  Кое обаче трябва да компенсира поскъпналите заради тока храни, стоки и услуги обаче не е ясно.

"Забравете за камините и климатиците с Пасивните къщи". Има къщи които ще сведат почти до нула нуждата от топлинна енергия и съответно разходите за отопление. Те ще се отопляват само от слънчевата светлина. Спестяват 60-70 % от разходите по отопление. Нуждаят се само от 15 киловат/часа на квадратен метър. За сравнение сегашните се нуждаят от около 300 киловат часа на кв. м.

То всичко хубаво, ама инвестицията за изграждането на такава къща достига до десетки хиляди евро. Ако имате толкова пари, то едва ли ще ви бърка, че месечната ви сметка за тока е скочила с 13 процента или пък въглищата са поскъпнали с 10 %.

"ХАС даде кухнята на Спортното на Николай Траилов". Хасковският ресторантьор Николай Траилов спечели дело срещу директора на Спортното Генчо Генев за стола на училището. Генев отменил проведения конкурс за възлагане на обществена поръчка и назначил нов. Според конкурса обаче, поръчката трябвала да отиде у фирмата на Траилов "Тано" която била трета в класирането, но победителите "АТИ" и втория Дусман, не сключили договори в посочените срокове.  Причината за насрочване на нов конкурс е повече от ясна ако се хвърли поглед на офертите на кандидатите. Първият Ати печели с 14 322 лв, вторият Дусман с 14 168 лв, третият ТАНО с оферта за едва 1694 лв.

Решението на съда може да бъде обжалвано.

Това бе по-интересното от днешната преса.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини