Бойко докара нов златен дъжд за село Бисер

Бойко получи цветя. Раздаде пари

5.8 млн лева ще се налеят в харманлийското село Бисер от европейската програма за развитие на селските райони. Парите ще бъдат за водоснабдяване и канализация. В Бисер днес премиерът Бойко Борисов връчи договора за осигуреното финансиране на харманлийският кмет Михаил Лисков. В харманлийско по тази програма се наливат общо 7.8 млн лева, но за Бисер е лъвският пай-5.8 млн. Парите бяха обещани, осигурени и доставени от министърът по европейските проекти Томислав Дончев, който също бе в селото. Там бе и земеделският министър Мирослав Найденов. Той пък достави 12 договора за по 15 хиляди лева всеки на местни земеделски производители, за модернизиране на стопанствата им. Парите са по мярка 141 на европейският съюз и се отпускат за преструктуриране на стопанства от полупазарен/каквито са мнозинството български/ в пазарен тип.

Сградата на читалището в Бисер където се изливаше златния дъжд, стана на крака при споменаването на последният стопанин, който ще бъде финансиран с 15 бона. Това бе Атанас Атанасов, човекът който по време на наводненията спаси с джипа си над 30 свои съселяни. 

Подаръците не свършваха дотук. Огромни камиони с 250 кубика борови трупи чакаха пред кметството. От материала ще се направят дъски за ламперия, покриви и изолация. Опуснати са безвъзмедно от държавното лесничейство. 

В същото време стана ясно че 4 къщи от първата десетка новостроени жилища са вече готови. До 27-ми юли ще бъдат готови всички от първата вълна. По втората десетка къщи вече са налети основите. Определен е изпълнителят и на третата десетка-фирма Балканстрой, които изграждат и първите десет жилища. Мнозинството къщи са от типа Аврен А4 със 108 кв метра застроена площ на основите. Къщите обаче се оказаха на два ката, видя haskovo.net. Част от типовите жилища имаха и втори етаж с квадратура 120 кв/м. Обаче жилищата се водели етаж и половина. Защото на втория кат не била прекарана ВиК и ел инсталация, обясни строителят Антон Иванов, чиято фирма „Билдинвест“е изпълнителят на втората десетка къщи. Бисерци бяха благодарни. Това бе повече от очакванията им. 

„Каквото сме обещали сме изпълнили. Вижте какво е в Калояново където преди 5 години имаше наводнение. Нищо не е мръднало. Вижте какво е положението в Бисер 5 месеца по-късно и направете разликата“, препоръча Борисов и не се стърпя да назове в прав текст „любимия“ си лиричен герой: „Как бе при Станишев и как е сега“.

Бойко ще идва на инспекция в селото отново в края на юли.

Г.Христов

Земеделците които получават по 15 бона за да модернизират стопанствата си
Спасителят Атанас Атанасов също получи 15 хиляди и бе бурно аплодиран от препълнената зала
Премиерът педантично инспектира ремонтните дейности в Бисер
Борисов обходи всеки квадратен метър в Бисер и изтощи придружаващите го министри Лиляна Павлова, Томислав Дончев и областният управител Ирена Узунова. Само Миро Найденов чакаше на сянка в читалището
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини