Дариха оригинална народна носия на димитровградския музей

Малин Димовски показва дарението

Бившият зам.кмет на Димитровград от времето на социализма Малин Димовски направи поредното си дарение за Историческия музей, казаха от там.

Фонд „Етнография” беше обогатен с оригинална носия от западна България. Тя е от края на ХІХ век и е била на неговата баба Севета Йорданова, живяла в село Мурино, община Земен, някога в Радомирска околия.

Носията е изключително добре запазена и включва характерната за района сая, престилка и пояс.

Днешните димитровградчани са потомци на хора дошли от над 900 населени места на България, припомни Недялка Тодорова от тукашния музей.

Със себе си те са донесли и частица от родното, във вид на носия, скъп семеен предмет или просто спомен. Музеят събира и съхранява това наследство, за да го предаде на бъдещето, допълни Тодорова.

"Благодарни сме на Малин Димовски и на десетките други наши съграждани, които не забравят това и правят задачата ни по-лесно осъществима", коментираха още от музея.

През последния месец дарения са направили още димитровградчани като Пенка и Ганка Стоянови, Минка Василева,Ганка Панева, Иринка Панайотова, Радка Иванова, Красимир Колев.

Съпругата на Димовски с носията, дарена днес

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини