Смъртна присъда за афганистанец убил българин

Афганистанският войник, който на 20 януари т.г. застреля във френската база в Каписа четирима войници, включително един българин, беше осъден на смърт, съобщи днес министерството на отбраната в Кабул, цитирано от АФП.

Абдул Сабор, който е бил на 21 години по време на инцидента, беше осъден от военен съд в затвора в гр. Пул-и-Шарки, близо до Кабул. Датата на екзекуцията не се съобщава.

Афганистански войник, който е имал психични проблеми, ще обжалва присъдата.
Според местните власти, при постъпването си на служба в армията подсъдимият е фалшифицирал документи и е дал подкуп. Заради този случай Международни сили за поддържане на сигурността в Афганистан усложниха процеса на прием в армията и въведоха биометрични тестове.

Смъртта на френските военни оказа значително влияние на хода на президентската компания на бившия президент на Франция Никола Саркози, който взе решение да ускори изтеглянето на войските от Афганистан.

Припомняме, че сред четирите жертви на Сабор фигурираше българинът Свилен Симеонов, военнослужещ в Чуждестранния легион. Във връзка с този кървав инцидент тогавашният президент на Франция Никола Саркози взе решение да се ускори изтеглянето на френския контингент от Афганистан.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини