Полицай с "порицание" за изчезнали 3.5 т бензин от МВР Хасково

Бензиностанцията в тиловата база на МВР Хасково

3 445 литра бензин от военновременните запаси, съхранявани в Тиловата база на МВР Хасково, са изчезнали. Това било установено с проверка в края на миналата година. Горивото било съхранявано в цистерна.

На шефа на отдела за мобилизационните запаси Димитър Атанасов е било наложено дисциплинарно наказание „Порицание“ за срок от 6 месеца от директора на МВР Хасково комисар Петьо Петров.

Наказаният служител обаче обжалва пред административния съд в Хасково, който отмени заповедта на МВР-шефа.

От решението на магистратите става ясно, че 12 390 литра бензин са били съхранявани в цистерната от 2004 година като военновременен запас. Тогава количеството било измерено с прът, оразмерен в сантиметри. Нивото било 101 сантиметра, което преизчислено според специална таблица, показвало точното количество в литри.

При следващите проверки през годините било отбелязвано само, че горивото е налично, без в протоколите да се вписва по какъв начин е било измерено количеството.

Едва в края на 2011-а липсващите 3.5 тона били установени. Тогава се наложило да измерят точните литри, защото бензинът бил освободен за ползване за текущите нужди на МВР.

Специално назначена комисия установила, че цистерната е била деформирана и следствие на това показанията от измерителния прът не са реални. Установена била и дупка в основата на цистерната с диаметър 10 милиметра, през която горивото изтичало в почвата. Според комисията проверките, извършвани през годините, са били формални. Установено било също така, че длъжностното лице, правило последните измервания на количеството бензин в цистерната, е използвало таблица за изчисляване, отговаряща за различна по обем цистерна. По този начин получените данни от меренето с щеката били неверни. С това се обяснява и безнадеждно късното откриване на липсващото гориво, чието количество вече достигнало 3.5 тона.

„Цистерната е много стара и е вкопана в земята. Няма как да се забележи изтичането на бензина. Не може и да става дума за кражби или злоупотреби от наши служители“, коментира случая шефът на областната дирекция на МВР. По думите му всички служители, съпричастни към случая, са били предложени за различни наказания. Шефът на мобилизационните запаси Димитър Атанасов обаче обжалвал наказанието си в съда. Магистратите го отменят с мотива, че няма как Атанасов да е знаел или подозирал каква таблица е била използвана за преизчисляването на количеството бензин от сантиметри в литри. А наказанието му било наложено точно заради липса на контрол.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини