Надути цени на имотите спират руските инвеститори край морето

Завишени с до 40% цени на имотите спира руските инвестиции във Варненски регион.

80% от терените за производствени бази, логистични цехове и хотели във Варна, и региона се предлагат на потенциалните руски инвеститори при цени, завишени с между 30 и 40% над реалните пазарни нива.

„Руските компании осъществяват мониторинг на българския пазар. Когато се предложи хотел или терен с готов проект на реална цена, руските фирми купуват в рамките на месец”, коментира управителят на национална агенция за недвижими имоти ROMEL Нели Георгиева.

Компании от Кавказ имат особен интерес и готовност за строеж на вилни селища, и хотели в близост до к.к. ”Камчия”. В района за продажба са обявени над 50 терена, чието предназначение е сменено за жилищно и курортно застрояване.

90% от предлаганите парцели нямат път, ток и вода, което ги прави не атрактивни. Подходящите парцели се търгуват  при цена между между 30 и 50 евро за квадратен метър.

Спънка пред крупните руски проекти са липсата на терени с градоустройствена и техническа инфраструктура,  надеждно законодателство  и реални цени.

В очакване на облекчен режим за получаване на българско гражданство, руски  инвеститори и инвеститори от бившите руски републики, имат готовност да купуват апартаменти, терени и хотели, стига продавачите да са с реалистични очаквания. Към момента руските вложения са по-скоро спорадични. Купуват се предимно сезонни жилища до 60 000 евро. Повечето сделки са по Южното Черноморие, където презастрояването доведе до конкурентни цени.

За Варна е характерна друга тенденция - пред изчерпване са качествените жилищни имоти, атрактивни за масовия руски пазар, сочат данните на ROMEL.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини