Протестът на полицаите граничи с цинизма, според Цветанов

Искам да благодаря на всички служители, които не излязоха вчера, защото са разумни.
Не смятам, че това е формата и начинът, по който трябва да се водят разговори.
Това заяви в ефира на Нова телевизия министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов във връзка с вчерашния протест на полицаите.

Припомняме, вторият полицейски протест започна тази сутрин. Служителите настояват за 25% увеличение на заплатите. Освен това от Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) настояват за реформи в МВР, които да влязат в сила най-късно на 1 януари 2013 г.

Във връзка с приетата вчера от протестиращите декларация, министър Цветанов заяви: „По начина, по който вчера мина протестът, и с тази декларация за погребение - това граничи с цинизма - за един служител, който трябва да бъде в услуга на обществото, да бди за обществения ред".

Това писмо, което изпратих не за синдикалните, а е за всички служители, за да знаят какво се прави, посочи вътрешният министър. Той изтъкна, че основните искания на полицаите винаги са били за по-добри условия на труд и бе категоричен, че ръководството на МВР никога не е спирало да работи по този въпрос.

Относно увеличението на заплатите Цветанов заяви, че всички заслужават по-високи заплати - както полицаите, така и лекарите и учителите. Според него обаче, трябва да се действа прагматично и разумно в случая. Вътрешният министър бе категоричен, за момента възможностите са за 5 до 7% увеличение на заплатите на полицаите и евентуално да се търсят допълнително други възможности. "Но това са неща, които трябва да бъдат в духа на прагматизма и на разумното", категоричен бе вътрешният министър.

Той отново подчерта, че трябва да изхождаме от това какви са възможностите на държавата.

"В момента разчетите, които се правят, заедно с експертите от Министерството на финансите, е да търсим формата с компенсаторни механизми от бюджетите за сектор „Сигурност" да намерим възможности за увеличаване на доходите, но не с 25%, защото това е нереалистично", изтъкна Цветанов.

"Разговорите са много сложни, защото са 6 синдиката и никога не можем да постигнем консенсус. Ръководството на МВР се отнася с голяма отговорност. Нека се вслушат в нашите възможности", подчерта вътрешният министър.

Той съобщи още, че на полицаите няма да се намалява обезщетението, което получават за времето, прослужено в МВР и няма да им се намаляват отпуските.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини