Чингарова за казуса с МБАЛ: Стефан Димитров изрече обиди!

Адвокат Чингарова показа документи, с които категорично отхвърли обвиненията на шефа на ОбС Стефан Димитров

Обидни квалификации нарече адвокат Галина Чингарова изнесената от председателя на ОбС Стефан Димитров на пресконференция миналия петък информация по казуса с МБАЛ "Св.Екатерина"

На среща с медиите днес Чингарова, която е и съветник от групата на ГЕРБ, използва правото си на отговор срещу обвиненията на Димитров, че е подвела управителя на болницата д-р Здравко Наков.

"Желая да разясня с факти и доказателства какво съм казала и направила, а не да се оправдавам", каза Галина Чингарова, визирайки писмото-справка, което Димитров изнесе пред журналисти в края на изминалата седмица.

"Г-н Стефан Димитров се е опитал по някакъв начин да оневини действията на д-р Наков, като ги прехвърли на мен, но аз такъв товар не мога да поема", заяви още юристът.

Чингарова добави, че във времето от март 2009 г. до май 2011 г. е била само консултант по юридическите въпроси на здравното заведение, а не управител. Плащането на цената по договор за извършените строителни дейности от фирмата на Табаков не е правен въпрос, а управленски, заяви още тя.

"Ако д-р Наков слушаше моите правни консултации, това писмо нямаше да ви се представи в контекста на нещата", убеден бе адвокатът.

В качеството си на шеф на Здравната комисия към ОбС на срещата с медиите присъства и д-р Вълчо Митрушев

Тя поясни, че като юрист е проверила всички документи по договора със "Строй ГСТ", след като е поела правната защита на МБАЛ и е открила нарушение на Закона за обществените поръчки и Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки.

Чингарова е сезирала с писмо от май 2009-та година директора на Агенцията по обществени поръчки-  единствения орган, който може да каже дали договора е валиден или не.

"Аз исках да проверя дали договора, за който е начислена неустойка от 1% на ден е нищожен, т.е да освободя болницата от плащане на това задължение и е нормално през 2009 г. да имам цитираното от Димитров становище", добави съветникът от ГЕРБ.

Според юриста, договора, който се е предлагал за плащане е нямал цена и е нарушена процедурата по събиране на три оферти. Затова е било нужно и становището на Агенцията по обществените поръчки.

Чингарова показа и писмото, което е изратила до Агенцията, в което пита дали договора е нищожен. В отговор от там са заявили, че въпросния контракт не е нищожен, но е сезирана държавната финансова инспекция, която ще провери случая.

Писмото, което Чингарова е изпратила до Агенцията за Обществени поръчки

Чингарова заяви в заключение, че ще търси правата си в съда по повод квалификациите, изречени от Димитров, че тя е лош юрист. Чрез медиите тя отправи и множество въпроси /вижте тук/  към шефа на ОбС и управителя на болницата защо по темата не е направено нищо по времето когато Димитров бе кмет.

Отговорът на Агенцията по обществени поръчки до МБАЛ-Димитровград, представен от Чингарова на пресконференцията

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини