Кметът Иво Димов: Димитровград не е град със затихващи функции!

Кметът Иво Димов
  • Г-н Димов, в началото на месец ноември се навърши година от встъпването ви в длъжност като кмет на Общината. Как определяте изминалите 12 месеца, какви бяха те за Вас и водената от вас администрация?

  • Ако трябва с няколко думи да я определя, беше трудна година, случи се какво ли не. Знаете, зимата бе една от тежките с много сняг, последваха месеци с много валежи и бедствено положение. Лятото пък бе най-сухото в последните 10 години. Това като климатични проблеми.

    Трудна бе годината и от гледна точка на работата с Общинския съвет. Трудно бе и да се преборим да стартираме някои от най-важните за Димитровград проекти, които бях заложил още в предизборната си кампания.

    За моя радост, те се движат така, както предвидихме. Надявам се, че лошите неща са останали зад гърба ни и тепърва ще се случват само хубави, не само за мен, но и за всички жители на Общината.

  • Споменахте Общинския съвет, работата с общинарите в последната година предизвикателство ли бе за вас или по-скоро трудност, за да реализирате идеите си?

  • По-скоро трудност и аз все още нямам обяснение, защо се случва така. При положение, че доста от хората, които са в сегашния мандат на ОбС, работиха и в предишния. Знаете за комфорта, знаете за това по какъв начин работеше тогавашния ОбС – вземаха се с единодушие решенията. Може би и аз бях причината по този начин да работи местния парламент, но беше факт, че предишното управление имаше комфорт и нещата се случваха.

    Винаги съм казвал, че ако искаме в определен град нещата да се случват, трябва кметът и ОбС да гледат в една посока.

    За съжаление, аз не виждам тази подкрепа, поне към момента е така - трудно, тягостно и тежко преминават сесиите, в безмислени дебати, в партийни заигравания. Това са неща, които според мен не би трябвало да се случват, защото в крайна сметка целта е една - Димитровград да се развива и хората да получават определен начин на живот.

  • На прага на зимата сме, димитровградска община готова ли е за нея, имаме ли нова допълнителна техника, с която да посрещнем снега?

  • Надявам се, че зимата няма да е толкова тежка, както миналата година. Спомняте си, тогава се наложи отблизо да следя обстановката и да бъда на улицата, за да гледам как работят машините. Не малко бяха и недоволните граждани. Сега отчитаме грешките си и вземаме мерки.

    Търговете за това, кой ще се грижи за снегопочистването по населените места тепърва предстоят. Идеята е във всяко населено място да има човек или фирма, които да отговарят за тази дейност, а не както досега -една фирма за четири села.

    Закупихме и две допълнителни машини от фирмата-концесионер. Знаете и за дарението от Министерството на отбраната, седем автомобила, включително една доста сериозна машина, която се надявам, че няма да се наложи да използваме. Имаме готовност, дай боже да дойде по-късно зимата и да няма толкова обилен сняг. От друга страна и гражданите трябва да спазват правилата - всеки своевременно да почиства пред жилището си и търговския обект.

  • Докъде стигна изграждането на приюта в Димитровград, броят на бездомните кучета в града расте с всеки изминал ден?

  • Приюта е готов, в момента чакаме да бъде подвързан към електрическата мрежа. А между другото вече водим разговори с австрийска фондация, те бяха тук на място, разгледаха базата и останаха изключително доволни от видяното. Сега им изпратихме писмо с определени параметри, може би в рамките на тази седмица ще получим отговор. Австрийците поемат основните ангажименти – организация и самия процес, ние от своя страна ще назначим хора, на които ще им плащаме. От фондацията ще осигурят медикаменти, консумативи, документи, превоз. Лично аз се надявам, че ще успеем да подпишем това споразумение, като организацията се занимава само с такива кучета.

    Предвиждаме и две мащабни кампании по обезпаразитяване и кастриране, като ще бъдат обхванати и домашни любимци.

    Темата с кучетата е изключително важна, на мен също не ми е приятно всеки ден да виждам, че бездомните четириноги се увеличават. Знам, че това не е комфортно за жителите на Общината, но по закон това, което можем да направим след пускането на този приют е да започне мащабна кампания за кастриране и обезпаразитяване, така се ограничава популацията. Имайте предвид, че кучетата, които бяха в покрайнините на града през зимния период започват да търсят храна и се предвижват в града и бройките им се увеличават доста.

    Голям проблем е и това, че от две години не функционира приют и популацията се е увеличила много. Надявам се след пускането на приюта да се справим с тази популация и ако не успеем драстично да ги намалим, поне да не се увеличават.

    Моля за разбиране гражданите на Димитровград, търсим начини за неговото разрешаване!

  • Получихте ли вече оставката на шефа на МБАЛ „Св.Екатерина“ д-р Наков?

  • Не, за съжаление индикация към този момент няма и аз вероятно ще внеса докладна в Общинския съвет, с която ще поискам д-р Наков да бъде отстранен от поста. Това разбира се, е решение на съветниците. Тук искам да кажа, че нямам нищо против личността на д-р Наков, напротив - много го уважавам като човек, но ако искаме да имаме болница и там да започнат някакви промени, трябва да започнем да мислим по нов начин за управлението и мениджмънта на здравното заведение. Вие знаете, че когато един отбор не върви, най-нормално е да се смени треньора. За това ще настоявам и аз. А самата промяна в болницата трябва да дойде отвътре, от самите управители, от медицинския съвет, от хората, които работят в МБАЛ.

    Аз мога да бъда полезен с контакти, връзки, с помощ, каквато и да е тя.

    Вече не става дума и за задължението към фирмата на Георги Табаков, макар че честно казано боли ме сърцето, че трябва да бъдат дадени тези 650 000 лв., защото с тях могат да бъдат направени много неща. По-важно е обаче какво се случва с другите задължения на болницата, тези 1 700 000 лв., един дълг, който прогресивно нараства и не знам докъде може да издържим.

    Тук искам да кажа, че пред мен не стои по никакъв начин въпроса дали да бъде приватизирана или да стане частна нашата болница, а също дали да е филиал на Хасковска, Старозагорска или която и да е друга болница.

    Подписахме договор с УМБАЛ-Ст.Загора с идеята, че можем да черпим опит и специалисти от там. За съжаление и тази опция стои не използвана към момента.

    МБАЛ-Димитровград е болница с необходимия имидж, с име в годините и лекари, макар че си тръгнаха много специалисти, което е един от упреците ми към д-р Наков. Имаме апаратура, техника, възможности за развитие и това трябва да се използва.

  • За себе си имате ли ясен отговор кой е виновен за състоянието на болницата?

  • За мен е виновен д-р Наков, колкото и бившия кмет Стефан Димитров да прехвърля вината върху няколко председатели на ОбС, върху адвокати и т.н. Човекът, който управлява болница е виновен. Когато има проблем, той е свързан с него и той трябва да го реши. Ако не го реши и той прерасне в нещо голямо, както в случая, управителят си носи отговорността. Дали е под нечие друго влияние, дали е заради форсмажорни обстоятелства това не мога да кажа, трябва да го каже той. Но е факт, че той е начело и като управител е нормално да си понесе отговорността за това, което се случва.

  • Докъде стигна ремонта на Околовръстния път, приключва ли вече?

  • Ремонтът на Околовръстния път е на фаза приключване, остава да се положи устойчивия пласт, който е последен. Той започва до дни и се надявам за седмица да приключи. До края на месеца би трябвало фирмата-изпълнител да е издала обекта. Става дума за датите 23-25 ноември. Имаше доста подводни камъни в този ремонт. В движение се опитвахме да ги решим, но да не забравяме, че реалния срок е до декември месец. Мисля, че фирмата ще успее да се справи до края на месеца.

  • Доволен ли се от новото кръгово кръстовище на входа на Димитровград откъм Хасково, как го намирате?

  • Не мога да бъда доволен, както предполагам не са доволни и шофьорите. Според мен, това кръгово не е проектирано по най-правилния начин. Ние проведохме няколко срещи с фирмата-изпълнител, с агенция „Пътна инфраструктура“, с проектантите, с гл. архитект. Проекта е зададен така, по този начин още при предишното управление на Общината, това искам да подчертая. Тръжната процедура е минала, проекта е спечелен да бъде изпълнен по този начин. Ние няма как да го променим на този етап, трябва да се съобразяваме с параметрите, които са вкарани вътре.

    Обещавам, че ще обърнем особено внимание през зимния период на това кръстовище, там ще бъде доста сериозно опесъчаването, защото има наклон. Той е в рамките на допустимите 4% денивелация, но въпреки всичко се получава едно кръгово, което според мен не е проектирано по най-добрия начин.

  • А другия проект, новия ЖП надлез до Водната кула, докъде стигна неговото изпълнение?

  • Новината тук, е че в края на изминалата седмица подписах заповед за предварително изпълнение, с което стартираме изготвянето на техническия проект. В средата на изминалата седмица бе открита и строителната площадка на ЖП гарата и фирма „Терна“ вече са обекта, започват ремонтни дейности по електрификацията на линията.

    ЖП надлезът е другия проблем по който се спекулира усилено. За мен това е един много добър проект, защото първо запазваме водната кула, единствената в България и атракция сама по себе си. Направил съм постъпки пред БДЖ тя да бъде прехвърлена безвъзмездно на Община Димитровград, за да може след завършване на проекта да я санираме, осветим, и т.н.

    Кръгово движение, което е достатъчно широко и удобно с два ръкава, четири ленти. Дали бул.“Д.Благоев“ ще остане еднопосочна или двупосочна - това не е предмет на Подробния устройствен план.

  • А защо тогава са тези спорове?

  • Сами разбирате, че един такъв мащабен проект, който ще започне тук догодина, ще носи доста дивиденти на администрацията, на правителството и това дава предпоставка да се спекулира с него.

    Дали ще бъде еднопосочно или двупосочно това движение това е въпрос на организация на трафика и може да се направи допълнително. Излишен според мен е въпроса да се прави още едно кръгово до бившето кафе „Малина“ - вместо да улеснява, то ще стане по-скоро тапа, през 50 метра няколко кръгови. Не съм пътен специалист, това ще го кажат те, но с мнение добро за гражданите съм готов да се съобразя.

  • Какво предстои в Димитровград през следващата година, т.нар. Воден проект подписахте наскоро?

  • Тези няколко проекта, за които говорихме досега, са достатъчни като мащабни инвестиции. От март месец насам, тръгвайки да реализираме ЖП надлеза ще объркаме трафика.

    Ако всичко е наред, от средата на следващата година ще стартира и въпросният воден проект, което допълнително ще натовари организацията на движение. Димитровградчани трябва да знаят, че всичко това се прави, за да има последващ ефект и нещата да станат по-добри.

    Вече споменах по кои проекти се работи в момента, има и такива по които предстои подписване на тръжна процедура, общата стойност на проектите е една внушителна сума от 37 милиона лева. Разбира се, голяма част е заслуга на предишната администрация и предишния кмет. Факт е обаче, че Водния проект успяхме да го финализираме и подпишем договора, а също така предстои да го изпълним.

    Напролет започва изграждането на водопровода за Меричлери, там са предвидени 1,5 млн.лв. Има и доста по-малки проекти, един такъв подписвам през тази седмица, той е свързан със социалните дейности, той е на стойност 200 000 лв.

    Работим усилено, а и е много важно, че Димитровград ще получи финансиране през следващия програмен период по ОП „Регионално развитие“ и ще бъде един от 52-та града, имащи достъп до тези 1,8 милиарда лева.

    Това ме радва много, още повече, че ще получим финансиране за да разработим интегриран план за градско развитие, такъв, какъвто в Хасково се подготвя. На базата на този план ще можем да изпълняваме проекти. Това, според мен е достатъчно признание, че Димитровград е икономически, социален и културен център, който държавата има намерение да развива, а не е град със затихващи функции.

    Дано да успеем да се преборим да бъдем включени в една друга програма - тази за развитие на селските райони. Ако това стане, ще нараснат възможностите за развитие на малките населени места. Досега ние не попадахме в обхвата на тази програма и в селата не можеше да се случва нищо.

            Т.Вълчева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини